Μόνιμη η τουρκική απειλή για τη Δύση

Στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι δίκες για οικονομικά εγκλήματα. Όμως μια τέτοια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, έχει όλως ξεχωριστές διαστάσεις γι’ αυτό και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Τουρκία. Στην Τουρκία γιατί κατηγορούμενος είναι Τούρκος και στην υπόθεση εμπλέκεται τουρκική κρατική τράπεζα καθώς επίσης πρώην και εν ενεργεία Υπουργοί του Ερντογάν, ενώ πτυχές της υπόθεσης  αγγίζουν και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Η δίκη αφορά το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων που στόχο είχαν το σπάσιμο του εμπάργκο που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει στο Ιράν.

Οι ανακρίσεις καλύπτουν παράνομες δράσεις από 2010 και αφορούν  τον Reza Zarrab και την κρατική τράπεζα  HALKBANK. Οι έρευνες έφεραν επίσης στο φως λόμπι που η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε να δημιουργήσει στην αμερικανική διοίκηση επί Κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, κάτι επέτρεπε να καλύπτουν τις παράνομες δράσεις τους.

Η υπόθεση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Τουρκία διαχρονικά δρα και πολιτεύεται με βάση εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια. Πάνω απ’ όλα είναι το τουρκικό έθνος και ισλάμ. Σύμμαχοι και συμμαχίες  είναι δεύτεροι και τρίτοι στη σειρά. Διεθνής τάξη και διεθνείς συνθήκες μπαίνουν στο περιθώριο. Αρχές και δίκαιο είναι ψιλά γράμματα. Αποφάσεις διεθνών οργανισμών και φορέων είναι για ποδοπάτημα. Οι Τούρκοι πολιτεύονται και αποφασίζουν μόνο με βάση το συμφέρον. Το δείχνουν, το αποδεικνύουν και το κάνουν πράξη συνεχώς. Το βροντοφωνάζουν. Γι’ αυτούς μοναδικός γνώμονας είναι ο τουρκικός επεκτατισμός και ιμπεριαλισμός. Δεν είναι τυχαίο που κατά καιρούς με διάφορα εφευρήματα και προσχήματα αποπειρώνται να επεκτείνουν τα σύνορα αλλά και την επιρροή τους όλο και σε μεγαλύτερες περιοχές. Η Κύπρος είναι τρανό παράδειγμα. Όχι όμως το μοναδικό. Ξέρουμε όλο πόσο προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια. Το ίδιο στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Τον τελευταίο καιρό κάνοντας άλμα βρέθηκαν στη Λιβύη. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το μηχανεύτηκαν  και το βάζουν σε εφαρμογή. Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρό τους.

Αυτοί είναι οι Τούρκοι. Αυτή είναι η μόνιμη πολιτική της Άγκυρας. Ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Από τον Ινονού, τον Ετσεβίτ, τον Ντεμιρέλ, τον Οζάλ ή τον Ερντογάν οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι. Πιθανόν να διαφέρουν τα μέσα, οι μέθοδοι και οι σχεδιασμοί. Οι αντικειμενικές επιδιώξεις όμως παραμένουν αναλλοίωτες. Κάτι που δυστυχώς οι δυτικοί είτε δεν μπορούν να διαβλέψουν είτε εθελοτυφλούν. Δυστυχώς το παράδειγμα της Κύπρου δεν τους άνοιξε τα μάτια. Επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία σαν κανονικό, πολιτισμένο κράτος με αρχές και αξίες του δυτικού πολιτισμού. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και όσο ο δυτικός κόσμος δεν βλέπει την πραγματικότητα η Τουρκία θα συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν ταραξία, θα απειλεί τον ελεύθερο κόσμο και και τη διεθνή τάξη και ασφάλεια.