Ο δρόμος της ανάπτυξης και η στείρα άρνηση

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να κατανοεί κανείς ότι ένα κράτος χωρίς υγιή οικονομία δεν μπορεί να παρέχει στους πολίτες του ούτε υγεία, ούτε παιδεία, ούτε άλλες κοινωνικές παροχές. Μια χώρα χωρίς ισχυρά οικονομικά μέσα δεν είναι δυνατό να μπορεί ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και είναι σίγουρο ότι οι υπήκοοί της θα υποφέρουν σε όλους τομείς.

Στην Κύπρο σ’ αυτή τη δυσχερή συγκυρία που ζούμε, σε συνθήκες πανδημίας και παγκόσμιας κρίσης, ευτυχήσαμε να έχουμε μια Κυβέρνηση που με μεθοδικότητα και σωστούς χειρισμούς αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Με μέτρα και ενέργειες, προγράμματα και οικονομικά πακέτα για όλες τις τάξεις και κατηγορίες του πληθυσμού, διατηρεί σε ικανοποιητικό βαθμό το επίπεδο διαβίωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό, όλα όσα απαιτούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Μόλις προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής παρέμβασης το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα Σχέδιο πάνω από 4δις ευρώ που θα διοχετευτούν στην οικονομία, θα ενισχυθούν κλάδοι και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και θα δημιουργήσει πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι παρά ένα Σχέδιο της ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη μέλη, να τα ενισχύσει έτσι ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.  Κι όμως η αντιπολίτευση με επικεφαλής το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δυσφήμησης και υπόσκαψης του Προγράμματος. Με διάφορες αιτιάσεις, άρχισαν από την ώρα της ανακοίνωσής του μετωπική επίθεση. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος από το πρωί μέχρι το βράδυ επιτίθεται κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης. Η συμπεριφορά του αυτή ανάγκασε τον κ. Αναστασιάδη να του απαντήσει με σκληρή γλώσσα: «Είναι θλιβερό να ακούω από πολιτικούς αρχηγούς να ισχυρίζονται είτε ότι είναι προεκλογική δήθεν φανφάρα είτε αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι λυπηρό και καλά κάνει να είναι μελετημένος αν θέλει να είναι πρόκριμα οι Βουλευτικές Εκλογές για τις Προεδρικές.Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του τόπου και αυτό το απευθύνω προς όλους όσοι το μόνο που έχουν να πουν είναι σε κάθε βήμα, το ΄όχι΄. Η άρνηση είναι καταστροφή. Αυτό που θέλουμε είναι τη νέα Κύπρο, την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο της νέας γενιάς. Για αυτό και στην Ευρώπη αποκαλείται EU Young Generation Program. Απευθύνεται στους νέους.  Όσοι αγνοούν τα προγράμματα της Ευρώπης και περιορίζεται στα πολιτικά τους γραφεία η όλη πολιτική τους κρίση και σκέψη, είναι καιρός να βάλουν κάποιους συμβούλους, ώστε επιτέλους να γίνουν γνώστες και του γίγνεσθαι στην Ευρώπη του μέλλοντος».

Αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο  στιγμάτισε τις πολιτικές της αντιπολίτευσης έναντι του σχεδιασμού ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. «Είναι πραγματικά κρίμα να μηδενίζονται οι προσπάθειες όλης της χώρας στον βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων», είπε ο κ. Πετρίδης. Αναφορικά με το ζητούμενο των μεταρρυθμίσεων, ο Υπουργός είπε πως αν τα κόμματα δεν έχουν αντιληφθεί πως είναι προαπαιτούμενο οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά γιατί τις χρειάζεται η χώρα, είναι λυπηρό. «Είναι λυπηρό για κόμματα που θέλουν να βρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπαγορεύουν πολιτικές. Δεν θα έπρεπε να βάζουν προσκόμματα και τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης», κατέληξε.

Αυτές είναι οι δυο όψεις των προτάσεων που έχουν μπροστά τους οι πολίτες και αυτές καλούνται να εγκρίνουν στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Από τη μια το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και από την άλλη τη στείρα αντιπολίτευση και άρνηση. Είναι γι’ αυτό που η ψήφος του λαού είναι κρίσιμης σημασίας και θα καθορίσει αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα συνεχίσει να βολοδέρνει.