Ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε προσοχή και επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής απηύθυνε την Τρίτη θερμή έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου, να αποφεύγουν ενέργειες και δραστηριότητες, που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα απαιτείται από όλους επαγρύπνηση, για καταστάσεις που δεν προκύπτουν από αμέλεια, αλλά από πρόθεση.

Επανέλαβε το σύνθημα του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, «Καμία σπίθα» για την πρόληψη, «παρατήρηση με μάτια αετού» για την ανίχνευση, «αντίδραση με γρηγοράδα αστραπής» για την καταστολή, και σημείωσε πως «όλοι μαζί μπορούμε».

Σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών και στα εγκαίνια της Βάσης Αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως το αυξημένο ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλει συνεχή εγρήγορση και αναφορά στις αρμόδιες αρχές κάθε ύποπτης δραστηριότητας.

Περαιτέρω ο κ. Καδής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να ανανεώσουν τη δέσμευση για ετοιμότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο που αναμένεται και αυτό το καλοκαίρι.

Ειδικότερα κάλεσε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εθελοντικές οργανώσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας, να συνταχθούν με τις εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία κρατικές υπηρεσίες.

« Όλοι μαζί να εργασθούμε σκληρά και ακούραστα, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε τη σημασία και την αξία της λειτουργίας της Βάσης Αεροπυρόσβεσης, στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και ότι η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κοινής προσπάθειας Πολιτείας και πολιτών.

Θύμισε ότι η Κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», το οποίο εφαρμόζεται με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από οργανωμένα σύνολα για να πρασινίσει η Κύπρος, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Σε ό,τι αφορά τη Βάση Αεροπυρόσβεσης, η οποία από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, θα είναι στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης της Δημοκρατίας, είπε πως είναι ένα σημαντικό έργο με προϋπολογισμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δασών την τελευταία διετία.

Διευκρίνισε ότι στη Βάση, θα γίνεται μεταστάθμευση πτητικών μέσων που θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης, ανάλογα με την εγγύτητα της πυρκαγιάς και δήλωσε σίγουρος ότι η Βάση θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και θα συνεισφέρει τα μέγιστα για την επίτευξη του σημαντικού ρόλου που έχουν να επιτελέσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ