Οι δυο Υπουργοί του ΓΕΣΥ

Της Αλεξίας Καφετζή

Ο κυπριακός λαός απολαμβάνει από την Ιη Ιουνίου πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη βάση του ΓΕΣΥ. Παρά την ανωμαλία και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το ΓΕΣΥ μπήκε σε πλήρη εφαρμογή με την υλοποίηση και της δεύτερής του φάσης που καλύπτει και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των δικαιούχων.

Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη υπόθεση υπήρξε η κατάληξη σε ένα σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που να καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου. Μακροχρόνια και χρονοβόρος υπήρξε η διαδικασία αυτή. Ενστάσεις και εμπόδια. Παλινωδίες και αναθεωρήσεις πολλές. Σε βαθμό που πολλοί άρχισαν να αμφιβάλλουν αν ποτέ θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αποτελεσματικό και προσιτό στον λαό. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, καθιστούσαν το εγχείρημα δύσκολο. Την κρίσιμη όμως στιγμή βρέθηκε στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας ο κατάλληλος άνθρωπος. Αυτός που ανέλαβε να φέρει σε πέρας μια διαδικασία δεκάδων χρόνων. Που έβαλε πλάτη. ‘Εδειξε αποφασιστικότητα και πυγμή. Συγκρούστηκε με παράγοντες του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου του τόπου. Απορρόφησε κραδασμούς και τρικλοποδιές. Πολέμησε αδιαφορώντας για προσωπικό ή άλλο κόστος, συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις.

Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον πρώην Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη που κατά ευτυχή συγκυρία βρέθηκε στη σωστή θέση, τον σωστό χρόνο. Όχι μόνο έβαλε το νερό στο αυλάκι, αλλά δρομολόγησε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς να αφήνει περιθώρια για πισωγυρίσματα ή για παραθυράκια που θα ανέτρεπαν την πορεία. Όλοι ζήσαμε τις μάχες που έδωσε ο κ. Παμπορίδης. Άλλοτε δημόσια και άλλοτε πίσω από κλειστές πόρτες, πότε στο προσκήνιο και πότε στο παρασκήνιο, επέδειξε τρομερή αποφασιστικότητα χωρίς να ορρωδήσει σε καμιά στιγμή, πάλεψε ακόμα και με φίλιες δυνάμεις για να κάνει πραγματικότητα ένα όραμα δεκάδων χρόνων, μια επιθυμία γενιών Κυπρίων. Αν σήμερα ο Κύπριος απολαμβάνει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιλαμβανομένης και νοσοκομειακής, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στους αγώνες του κ. Παμπορίδη. Όμως και ο διάδοχός του στο Υπουργείο, ο νυν Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν υστέρησε σε αποφασιστικότητα από τον προκάτοχό του. Πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε στην ίδια ρότα και παρά το γεγονός ότι βρήκε απρόβλεπτα εμπόδια, όπως αυτά που προκάλεσε η επιδημία του κορωνοϊού, συνέχισε σταθερά και τερμάτισε αισίως. Τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από τα μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τα αντίστοιχα πρακτικά που προέκυψαν με την καραντίνα, τη μεγάλη προσπάθεια και την προσοχή που δόθηκε προς αντιμετώπιση της ασθένειας, δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία προς πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ο κ. Ιωάννου πραγματικός ηγέτης, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια.

Ο κυπριακός λαός πρέπει να αισθάνεται τυχερός γιατί βρέθηκαν τον κρίσιμο χρόνο, πρόσωπα ικανά και αποφασιστικά για να ωθήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα προς τη λύση του. Παράλληλα οφείλει ευγνώμονες ευχαριστίες προς τους δυο Υπουργούς για τη δουλειά που επιτέλεσαν και το έργο που πρόσφεραν,  σε κρίσιμους μάλιστα χρόνους με οικονομικά και άλλα προβλήματα. Μπορεί να λέμε ότι το ΓΕΣΥ είναι κατάκτηση του λαού, αλλά χωρίς τους συγκεκριμένους Υπουργούς τη στιγμή που απαιτείτο η παρουσία τους, είναι αμφίβολο αν σήμερα θα μιλούσαμε για εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Άλλωστε η πείρα δεκάδων χρόνων κάτι μας λέει.