Πανδημία: Τι θα είχαμε χωρίς Αναστασιάδη;

Η εξαγγελία των νέων χαλαρώσεων, καθώς και το αισιόδοξο μήνυμα από πλευράς Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι εντός του καλοκαιριού η Κύπρος θα επανέλθει στην προ του κορονοϊού κανονικότητα, καταδεικνύει υπήρξε συνετή διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Μια παγκόσμια θεομηνία, με πολλές πρωτόγνωρες παραμέτρους, με τόση μεταδοτικότητα, με άγνωστες επιπτώσεις, με μεγάλους αριθμούς ασθενών και όλα  όσα ζήσαμε, αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνησης και τις κρατικές υπηρεσίες με σχετική επιτυχία.

Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες με περισσότερα μέσα και εμπειρίες δίνει το μέτρο τις επιτυχίας. Περιορίσαμε τους θανάτους στο ελάχιστο, το ποσοστό αποθεραπείας βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και γενικά η προσφορά ιατρικής και άλλης βοήθειας στα θύματα της πανδημίας κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Η Κυβέρνηση έδρασε γρήγορα. Πήρε τα απαραίτητα μέτρα. Εξόπλισε και στελέχωσε τα νοσοκομεία, ενίσχυσε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αμυντικές δυνατότητες έναντι του άγνωστου εχθρού και κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις. Κι όχι μόνο στον ιατρικό τομέα που ήταν και το κύριο μέλημα για να σωθούν ζωές. Ακόμα και στην οικονομία πάρθηκαν μέτρα που περιόρισαν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις. Προγράμματα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων υιοθετήθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή κατ’ επανάληψη, στηρίζοντας εταιρείες και πρόσωπα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία και άλλα τόσα από τις ενισχύσεις που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύτηκαν στις σωστές κατευθύνσεις προσφέροντας τις απαραίτητες αντοχές, μέχρι η οικονομία να ορθοποδήσει και να ανακάμψει πλήρως.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες έφεραν σε πέρας το επίπονο έργο τους. Παρά τις πρωτόγνωρες, ακόμα και για το παγκόσμιο συνθήκες, άνετα η αξιολόγηση των χειρισμών που έγιναν παίρνει θετικό πρόσημο.

Λάθη στις εκτιμήσεις, στις αποφάσεις, στα μέτρα μπορεί να υπήρξαν. Διαφωνίες και ενστάσεις για επί μέρους χειρισμούς όλοι μπορεί να είχαμε. Αλλά η συνολική εικόνα δεν παύει να είναι θετική. Ούτε μπορούν οι λεπτομέρειες να απαλείψουν ή έστω να αμαυρώσουν το συνολικό έργο. Κι έτσι πρέπει να βλέπει κανείς το θέμα. Χωρίς δισταγμό εμείς επικροτούμε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και εκτιμούμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιτέλεσε αποτελεσματικό έργο. Μάλιστα μας καταλαμβάνει δέος και μόνο στη σκέψη να είχαμε αυτή τη χρονική περίοδο άλλη διακυβέρνηση με άλλη φιλοσοφία και πολιτικές τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ευτυχής συγκυρία, βοήθησε να κυβερνά τον τόπο ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του. Αυτοί που με τη σκληρή εργασία, με τη μεθοδοτικότητα και τη συνετή πολιτική τους συνέτειναν να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία με τις λιγότερες επιπτώσεις.