«Πράσινο φως» για χαλαρώσεις – Οι προτάσεις που θα καταθέσει στο Υπουργικό ο Ιωάννου

Πράσινο φως για να βγει η Κύπρος από το lockdown έδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στον Υπουργό Υγείας τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Χθες ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γραπτώς τις εισηγήσεις τους μέσα από τις οποίες δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε σοβαρή ένσταση για επιστροφή της Κύπρου στην προ του lockdown κατάσταση.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας θα μεταφέρει το απόγευμα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα “καλά νέα” και στόχος είναι οι χαλαρώσεις είναι να ανακοινωθούν έγκαιρα ούτως ώστε οι επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες που επαναδραστηριοποιούνται να προλάβουν να κάνουν τις προετοιμασίες τους πριν από τη Δευτέρα οπόταν και θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Το επικρατέστερο σενάριο για τις χαλαρώσεις

Στον τρόπο που λειτουργούσαν πριν επιστρέφουν οι χώροι εστίασης οι οποίοι θα εξυπηρετούν κόσμο στους εξωτερικούς τους χώρους. Προσθήκη μέτρου για τους χώρους εστίασης θα είναι το πράσινο πιστοποιητικό.

Δηλαδή rapid test με ισχύ τριών ημερών ή πιστοποιητικό ολοκλήρωσης εμβολιαστικού προγράμματος (δύο δόσεις) ή άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πράσινο πιστοποιητικό θα απαιτείται και για τα γυμναστήρια που επαναλειτουργούν, καθώς και για όλους τους χώρους στους οποίους οι συναρθροίσησεις είναι δημόσιες. Δεν θα απαιτείται για περίπτερα φούρνους και υπεραγορές.

Το ερωτηματικό για τα σχολεία

Ναι σε επιστροφή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με φυσική παρουσίας λένε στις εισηγήσεις τους η επιδημιολόγοι με μοναδικό ενδοιασμό τον πρώτο κύκλο των δημοτικών (Α’,Β’,Γ’), στον οποίο δεν διενεργούνται rapid test.

Sms και μετακινήσεις

Οι πληροφορίες από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων αναφέρουν ότι δεν εκφράζεται οποιαδήποτε σοβαρή επιφύλαξη για επαναφορά τις ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ και επιστροφή των δύο μηνυμάτων ανά ημέρα. Για την ώρα εναπόκειται στην Κυβέρνηση να αποφασίσει ένα κατά τα Σαββατοκύριακα τα sms θα αυξηθούν σε τρία όπως ήταν πριν το lockdown.

Το ναι των επιδημιολόγων για χαλαρώσεις στην Κύπρο δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι τις επόμενες μέρες δεν θα προκύψει οποιαδήποτε έξαρση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλείων που να θεωρηθεί ότι δεν είναι εντός των ελεγχόμενων ορίων. Πάντως θεωρούν ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται αισθητά και χωρίς να στέλνουν μήνυμα εφησυχασμού εκτιμούν ότι τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει…

Πηγή: omegalive