Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τους νέους της Κύπρου του αύριο

Η Κυβέρνηση θα εργαστεί και θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι νέοι της Κύπρου να αισθάνονται τη σιγουριά και τη βεβαιότητα του αύριο, είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη δική του έγνοια και αγάπη για τη νεολαία. Αυτοί που καταχράστηκαν το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, πρόσθεσε, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και επέκρινε την αντιπολίτευση για μηδενισμό.

Σε ομιλία του στη συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ, στο αρχαίο αμφιθέατρο Ιδαλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στη δική του πορεία στη ΝΕΔΗΣΥ και αργότερα στον ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της συνετής διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά και υλοποιήθηκαν πολλά έργα επ’ ωφελεία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δεκαετία συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια συγκυβέρνηση της σημερινής άρνησης, του σημερινού μηδενισμού των πάντων. Μια συγκυβέρνηση, πρόσθεσε, ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ που και «χάρη της καρέκλας είχαν κατορθώσει να παραπλανήσουν τον λαό γιατί τάχα νοιάζονταν για τους νέους, γιατί τάχα είχαν έγνοια για τους αγρότες, γιατί τάχα είχαν έγνοια για τις ορεινές κοινότητες, γιατί τάχα είχαν έγνοια να λύσουν το εθνικό πρόβλημα, γιατί τάχα ήθελαν την προκοπή. Αποτέλεσμα, όπως τότε έτσι και τώρα, επαναλαμβάνουν το ΄όχι΄ για να τσιμεντώσουν όχι το ΄ναι΄, ή τις θέσεις, αλλά την άρνηση και την καταστροφή. Το μόνο μνημείο που θα θυμάται ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι η καταστροφή του Μαρί και η χρεοκοπία της οικονομίας».

Παρακολουθώντας τις πολιτικές, όπως τις εκφράζουν σήμερα που θυμήθηκαν τους νέους, τον πολιτισμό, την πάταξη της διαφθοράς, τα όσα υπόσχονται και λένε, διερωτώμαι τι άλλαξε από το 2012 μέχρι σήμερα ώστε να ελπίζει κανείς ότι μπορούν να είναι η επιλογή του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στη ΝΕΔΗΣΥ.

Στόχος όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και το κύρος της, δήλωσε. «Η οικονομία ήταν στο επίπεδο σκουπιδιών. Είχαν μετατρέψει την οικονομία του τόπου ή τον τόπο σε σκουπιδότοπο. Αυτά ήταν τα κατορθώματα αυτών που υπόσχονται ότι θα ξαναφέρουν τάχα, ποια άραγε; Τα σκάνδαλα της Δρομολαξιάς; Του Μιλόσεβιτς; Της πλωτής μονάδας;»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν δέχομαι να μου υποδεικνύουν ότι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε ή που εφαρμόστηκε επί των ημερών τους, ως αποτέλεσμα αδυναμιών ή και κενών, υπήρξε όντως αντικείμενο κατάχρησης από κάποιους». Αυτοί οι κάποιοι, συνέχισε «θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Και δεν έχουμε κάτι για να ανησυχήσουμε. Μπορεί να καλλιεργούν για ένα ολόκληρο χρόνο μέσα από τη λασπολογία, ένα κλίμα που δημιούργησε αμφιβολίες. Όμως, αυτοί που ρίχνουν λάσπη να ξέρουν πως οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες και θα είναι αγνώριστοι είναι οι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι το πρόγραμμα που εκπόνησε η Ευρώπη για τους νέους του αύριο, «που θέλει ένα κράτος να νοιάζεται για τη νεολαία του, να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να ενδιαφέρεται για την πράσινη οικονομία, να ενδιαφέρεται για την καινοτομία και την έρευνα, να ενδιαφέρεται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να ενδιαφέρεται για ένα μοντέλο οικονομίας που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους νέους να έχουν ελπίδα, να μπορούν να προκόψουν και να πάνε μπροστά. Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο που καταθέσαμε. Αυτό είναι το σχέδιο που αναλύουμε κάθε μέρα, αυτές είναι οι προτάσεις μας. Για τους νέους».

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πέραν από την προκοπή του λαού, η έγνοια μας είναι η προκοπή της πατρίδας μας. Για αυτήν αγωνίζομαι, για αυτή θα αγωνιστώ. Και να είστε βέβαιοι ότι επιδίωξη μας είναι μια και μόνο: Πέραν από τον εκσυγχρονισμό των ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση περιοχών, είναι το να επανενώσουμε τον τόπο και να τον μετατρέψουμε σε μια κρατική δομή που θα είναι εξίσου σύγχρονη όπως και τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών».

Δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, συνέχισε, από όσα δικαιούνται οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών. «Αυτό διεκδικούμε και για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αρκεί να καταστήσουμε αυτή τη χώρα ανεξάρτητη και απόλυτα κυρίαρχη, μη ελεγχόμενη από τους όποιους εγγυητές και εγγυήτριες δυνάμεις, μακριά από την παρουσία του όποιου κατοχικού στρατού».

Αυτό που θέλουμε είναι, όπως έχουμε μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, έτσι να παραμείνουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Να μην είμαστε ούτε η βάση για τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας ούτε η χώρα που θα ζει κάτω από ένα καθεστώς είτε διχοτόμησης είτε των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η τουρκική εισβολή» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ