Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες, όχι αρνητές της προκοπής

Είναι ώρα όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεργασία θα φέρει την προοπτική για το αύριο και την προοπτική για τις νέες γενιές, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί, όπως εξήγησε, ορισμένα κόμματα αγνοούν βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα και σημείωσε ότι ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με λυπεί ιδιαίτερα όταν κάποιοι των ηγετών της αντιπολίτευσης θέλουν να λένε ότι πρόκριμα των Προεδρικών Εκλογών του 2023 θα είναι τα αποτελέσματα των Εκλογών της 30ης Μαΐου. Και γιατί με απογοητεύει; Δεν μπορεί κόμματα που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά να αγνοούν βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται στο σύνολο των 27 κρατών».

Πρόσθεσε ότι «το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι παρά ένα Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει τα κράτη μέλη, να τα ενισχύσει έτσι ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία». Ήδη, συνέχισε «χωρίς να έχουν εκλογές, 18 εκ των κρατών έχουν υποβάλει τα σχέδια που προβλέπει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως πράξαμε και εμείς ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την ΕΕ, πολύμηνες διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις».

Είναι, συνέχισε, «θλιβερό να ακούω από πολιτικούς αρχηγούς να ισχυρίζονται είτε ότι είναι προεκλογική δήθεν φανφάρα είτε αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι λυπηρό και καλά κάνει να είναι μελετημένος αν θέλει να είναι πρόκριμα οι βουλευτικές εκλογές για τις Προεδρικές».

Ο τόπος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του τόπου. Αυτό απευθύνω προς όλους όσοι, το μόνο που έχουν να πουν είναι σε κάθε βήμα, το «όχι», ότι η άρνηση είναι καταστροφή».

Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ότι είναι η συνεργασία που θα φέρει την προοπτική για το αύριο, την προοπτική για τις νέες γενιές που επαγγέλλονται ότι τάχα γνοιάζονται. Συνεπώς, τους παρακαλώ να μελετήσουν το Σχέδιο και να συνεργαστούν» είπε εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «μετά τις 30 Μαΐου, όταν οι σκοπιμότητες εκλείψουν, η νέα Βουλή θα έχει ως πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε» τα διάφορα κονδύλια.

“Είτε τα κονδύλια αυτά λέγεται «1,2 δις ευρώ για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα, είτε λέγεται 1,8 δις από τα Ταμεία Συνοχής, είτε λέγεται 1,4 δις από τις Επενδύσεις Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας μέσα από τη συνεργασία κράτους – ιδιωτικών παραγόντων, είτε η προσαρμογή του προϋπολογισμού μέχρι το 2026 στο νέο όραμα. Αυτό που θέλουμε είναι τη νέα Κύπρο, την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο της νέας γενιάς».

Γι’ αυτό, εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και στην Ευρώπη αποκαλείται EU Young Generation Program, αφού απευθύνεται στους νέους. Όσοι αγνοούν τα προγράμματα της Ευρώπης και η όλη πολιτική τους κρίση και σκέψη περιορίζεται στα πολιτικά τους γραφεία, είναι καιρός να βάλουν κάποιους συμβούλους, ώστε επιτέλους να γίνουν γνώστες και του γίγνεσθαι στην Ευρώπη του μέλλοντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ