ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πέρασε στην 3η θέση στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς η Κύπρος…

Τρεις εβδομάδες χρειάστηκαν ώστε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου όχι μόνο να πάρει μπρος για τα καλά, αλλά  και να ανεβάσει τη χώρα στην τρίτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η Κύπρος μάλιστα ξεπέρασε κατά πολύ την Ευρώπη στους εμβολιασμούς. Το ποσοστό του πληθυσμού που έλαβε τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου πλησιάζει το 44% ενώ στην Ευρώπη φτάνει το 36%. Μάλιστα μέχρι σήμερα παραλήφθηκαν 513,385 δόσεις εμβολίων εκ των οποίων οι 315,885 από την Pfizer, 170 χιλιάδες από την AstraZeneca, 21600 από τη Moderna και 5900 από την Johnson and Johnson.

 

ΤΡΙΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Κύπρος: 44% σχεδόν του πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση

Ευρώπη: 36% κατά μέσο όρο έλαβε την πρώτη δόση

Παραλήφθηκαν μέχρι σήμερα: 513,385 δόσεις

 

Pfizer: 315,885

AsraZeneca: 170,000

Moderna: 21,600

JJ: 5,900

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο…πρώτος γύρος εμβολιασμών ολοκληρώθηκε σήμερα, δίνοντας τουλάχιστον μια ευκαιρία σχεδόν σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό της Κύπρου να διευθετήσει το ραντεβού του για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Μέχρι τις 9:30 το πρωί διευθετήθηκαν σχεδόν 9 χιλιάδες ραντεβού από τα 15920 που δόθηκαν για τις ηλικίες 18-21 ετών.

 

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 18-21

Διατέθηκαν: 15,920

Διευθετήθηκαν μέχρι 9:30: 8,855

Από την Τετάρτη η πύλη εμβολιασμού ανοίγει εκ νέου για όσους δεν τα κατάφεραν την πρώτη φορά. Την Τετάρτη δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στα άτομα 61-65 ετών μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ την Παρασκευή θα έχουν την δυνατότητα οι 46 με 49 ετών μέχρι και το Σάββατο.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

61-65 ετών: Τετάρτη 19/5 – Πέμπτη 20/5 μέχρι τις 17:30

46-49 ετών: Παρασκευή 21/5- Σάββατο 22/5 μέχρι τις 17:30

 

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής θα θέσουν επί τάπητος αύριο στην προγραμματισμένη τους τηλε-συνάντηση το θέμα χορηγήσης και τρίτης δόσης του εμβολίου αρχής γενομένης από τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες δεν αναμένεται να τοποθετηθούν ακόμη επίσημα, και εν αναμονή των οδηγιών που θα δώσει η Ευρώπη στα κράτη-μέλη της για το θέμα αλλά και για να μελετήσουν πρώτα τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσία των εμβολίων τόσο στον πληθυσμό της Κύπρου, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.”

RAPID TEST ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σε μια άλλη εξέλιξη μικρή ένταση δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, για την απόφαση διενέργειας rapid test στο συγκεκριμένο αθλητικό σχολείο. Οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα τους για δύο ώρες, ενώ έριξαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, απαιτώντας να τους επιστραφεί η αίθουσα για σκοπούς προπόνησης.

«Έγινε επίταξη Πέμπτη μεσημέρι έφθασε το μήνυμα παρασκευή 7 και 5  μπήκαν τα κιγκλιδώματα που βλέπετε πίσω μου. Ετσιθελικά πήραν την αίθουσα. Συμφωνώ ανήκει στο υπουργείο αλλά ανήκει  και στους μαθητές μας. Ως πόσο θα ανεχόμαστε τις πρόχειρες αποφάσεις του υπουργείου;», δήλωσε ο πρόεδρος συνδέσμου Γονέων Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου, Γιώργος Γεωργίου.

«Σαν ομοσπονδία σίγουρα εμείς δεν ρωτηθήκαμε. Να εξυπηρετηθεί το κοινό, να μην ταλαιπωρείται σε ατέλειωτες ουρές με τα ράπιτ τέστ αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν καλύτερες λύσεις αν υπήρχε μια συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και εμάς σαν ομοσπονδία. Δηλαδή να γίνει χρήση αιθουσών χωρίς να επηρεαστούν μαθητές», δήλωσε ο πρόεδρος ομοσπονδίας συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, Στέφανος Σάββα.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, η κινητή μονάδα διεξαγωγής rapid τέστ μετακινήθηκε από το γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου στο  λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Πάντως παρά τις μικρές εντάσεις, στο σύνολο το πρόγραμμα δειγματοληψίας ενισχύεται μέρα με την ημέρα. Από σήμερα λειτουργούν και σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ αρκετές μονάδες βρίσκονται και σε πιο κοντινα σημεία για να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία των πολιτών. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά εργάζονται δύο συνεργεία, ενώ το υπουργείο υγείας κάνει ενέργειες ώστε να εξοπλιστούν κατάλληλα και οι ανοικτοί χώροι.