Σταυροί προτίμησης και χρώματα ψηφοδελτίων

Ο εκλογέας μπορεί, πέραν από τον συνδυασμό κόμματος που θα αποφασίσει να ψηφίσει, επιπρόσθετα, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένο ή ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού αυτού, σύμφωνα με τον νόμο.


Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί, οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που είναι δίπλα από το όνομα των υποψηφίων του.

Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που καθορίζεται πιο κάτω:

Λευκωσία 5
Λεμεσός 3
Αμμόχωστος 3
Λάρνακα 2
Πάφος 1
Κερύνεια 1

Ο Νόμος προβλέπει ότι κάθε εκλογέας δικαιούται να σημειώνει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις έδρες. Όταν όμως υπάρχει υπόλοιπο, μετά τη διαίρεση του ολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια με τον αριθμό τέσσερα, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης αυξάνεται κατά ένα.

Τονίζεται ότι το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της εκλογής του, δεν είναι υποχρεωτικό.

Διαφορετικά χρώματα ψηφοδελτίων
Για κάθε εκλογική περιφέρεια ετοιμάζονται διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια, ώστε να μη προκαλείται σύγχυση μεταξύ των εκλογέων και ταυτόχρονα να διευκολύνεται το έργο των υπευθύνων υπαλλήλων για σκοπούς της ψηφοφορίας και ιδιαίτερα για τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Τα χρώματα των ψηφοδελτίων κατά εκλογική περιφέρεια έχουν ως ακολούθως:

  • Λευκωσία Άσπρο
  • Λεμεσός Κίτρινο (Καναρινί)
  • Αμμόχωστος Μπλε
  • Λάρνακα Ροζ
  • Πάφος Πράσινο
  • Κερύνεια Πορτοκαλί

Οι εκλογείς συμβουλεύονται να βεβαιώνονται προηγουμένως ότι τα ψηφοδέλτια που τους δίδονται είναι τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ψηφίζουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ