Το μεγάλο δώρο της Κυβέρνησης στη Λάρνακα

Στον πυρετό του προεκλογικού αγώνα, αλλά κυρίως στη δίνη της πανδημίας που εδώ και δεκαπέντε μήνες κυριαρχεί στη ζωή μας και επισκιάζει τα πάντα, σημειώνονται και κάποιες εξελίξεις που περνούν απαρατήρητες ή σχεδόν απαρατήρητες. Γεγονότα που σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, είναι ως μη γενόμενα. Αιτήματα και προβλήματα, περιοχών και μεγάλων ομάδων και τάξεων πληθυσμού που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, βρίσκουν τη λύση τους χάρις στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά κανένας δεν δίνει σημασία και προσοχή. Ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση, τα μέλη της, οι κρατικές υπηρεσίες ή το κυβερνών κόμμα, ο ΔΗΣΥ, για ένα παράξενο λόγο δεν προβάλλουν όσο έπρεπε και όσο αξίζει τέτοιες εξελίξεις. Λες και περιβάλλονται από σεμνότητα και… ταπεινοφροσύνη.

Ένα τέτοιο θέμα είναι εκείνο της μετακίνησης των διυλιστηρίων και των δεξαμενών καυσίμων από τη Λάρνακα. Πόσα χρόνια συζητείται το πρόβλημα αυτό; Τρεις-τέσσερις δεκαετίες; Πόσες κυβερνήσεις και πόσοι Πρόεδροι υποσχέθηκαν πως θα έλυναν το πρόβλημα; Πόσοι αγώνες, συσκέψεις, συνεδριάσεις και συζητήσεις έγιναν σε διάφορα επίπεδα; Πόσοι υποσχέθηκαν να το λύσουν; Πόσα χρονοδιαγράμματα τέθηκαν για την απομάκρυνση των δεξαμενών;

Για να απαντηθούν τα ερωτήματα χρειάζεται να γραφτούν σελίδες και σελίδες. Χρειάζεται να ανατρέξουμε σε βάθος χρόνου. Τίποτε όμως δεν έγινε. Υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Καμιά υπόσχεση δεν τηρήθηκε και κανένα βήμα δεν έγινε προς την κατεύθυνση που ήταν η επιθυμία και η απαίτηση των Λαρνακέων. Κυβερνήσεις και Πρόεδροι έρχονταν και παρέρχονταν χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι έμεναν στα λόγια. Καμιά πράξη και καμιά ενέργεια για να αναπνεύσει η Λάρνακα. Να βρει διέξοδο για επέκταση και ανάπτυξη. Ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του αεροδρομίου στη δυτική πλευρά της ακτογραμμής, η πόλη έμεινε εγκλωβισμένη. Το αεροδρόμιο και οι εγκαταστάσεις καυσίμων από την άλλη πλευρά συμπίεζαν και εμπόδιζαν κάθε απόπειρα ή πιθανότητα ανάπτυξης. Χώρια η μόλυνση και η ρύπανση που προκαλούσαν οι δυο αυτοί πόλοι.

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες για να δούμε εξέλιξη. Κι όχι μόνο εξέλιξη. Όπου νάσαι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίων από τη Λάρνακα ολοκληρώνεται. Το όνειρο γενιών Λαρνακέων γίνεται πραγματικότητα. Η πόλη τους απαλλάσσεται από την οχληρία και τον κίνδυνο από τη γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις και παράλληλα ολόκληρη παραλιακή περιοχή παραδίδεται προς αξιοποίηση και ανάπτυξη. Κι όλα αυτά χάρις στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, που συντονισμένα έσπασαν την… παράδοση των υποσχέσεων και προχώρησαν σε έργα. Σήκωσαν την αλυσίδα των εγκαταστάσεων πετρελαίου και παραδίδουν καθαρή την περιοχή στους κατοίκους της Λάρνακας.

Το σημαντικό αυτό γεγονός, η ευεργετική αυτή εξέλιξη για την πόλη της Λάρνακας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη. Δεν ακούσαμε ούτε ένα ευχαριστώ. Οι Λαρνακείς και τα οργανωμένα σύνολα που τους εκπροσωπούν οφείλουν να αναγνωρίσουν την ευεργεσία αλλά και το γεγονός ότι ύστερα από δεκάδες χρόνια, ΔΗΣΥ και Αναστασιάδης, υλοποίησαν επιτέλους το όνειρό τους, διανοίγοντας προοπτικές ανάπτυξης και οικονομικής ανάπτυξης.