Υπ.Ενέργειας: Παρουσίασε το νέο Σχέδιο Χορηγιών Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Το νέο Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, με κονδύλια που ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, η Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε ότι «τους τελευταίες τέσσερις μήνες το Υπουργείο, έχει προκηρύξει σχέδια ύψους €121 εκατ. και μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ύψος των προκηρύξεων θα ανέλθει στα €166 εκατ., από σχεδόν €450 εκατ. την επταετία 2021-2027».

Σημείωσε ότι «απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν ισχυρή κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για επανεκκίνηση, ανάκαμψη αλλά και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία».

Αναφερόμενη στις λεπτομέρειες του Σχεδίου Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί τη «συνέχεια των σχεδίων ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας που ήταν από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή των προηγούμενων χρόνων».

Πρόσθεσε ότι «μόνο την τελευταία επταετία τα Σχέδια αυτά βοήθησαν 608 νέους μέχρι 40 ετών και γυναίκες μέχρι 55 ετών, να ξεκινήσουν το όνειρό τους, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και, παράλληλα, να δημιουργήσουν και αρκετές νέες θέσεις εργασίας».

H Υπουργός επισήμανε ότι το Σχέδιο το οποίο άνοιξε για νέες αιτήσεις στις 17 Μαΐου και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει πλέον επανασχεδιαστεί και εκσυγχρονιστεί, «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά και τα σημεία που έχριζαν βελτίωσης, όπως τα είχαμε εντοπίσει σε προηγούμενες προκηρύξεις».

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, μεταξύ άλλων έγιναν βελτιώσεις που αφορούν «την ενοποίηση των δύο σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για μείωση του διοικητικού κόστους και καλύτερη και γρηγορότερη διαχείριση των αιτήσεων».

Όπως είπε η Υπουργός Ενέργειας, «δικαιούχοι είναι άνεργοι ή μισθωτοί, νέοι και νέες 18-29 ετών, άνδρες 30-50 ετών και γυναίκες 30-55 ετών».

Εξήγησε ότι «ως εκ τούτου, διευρύνθηκε η ηλικιακή ομάδα για αύξηση των δικαιούχων αντρών μέχρι τα 50, αφού λόγω και της κρίσης που επέφερε η πανδημία σκοπός είναι δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουν χορηγία».

Επίσης, οι γυναίκες καλύπτονταν ήδη μέχρι τα 55, με στόχο την εδραίωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στο νέο Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, έγινε αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στις €120 χιλιάδες και σημαντική αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης, για νέους και νέες μέχρι 29 ετών στο 70% και για άντρες και γυναίκες από 30 έως και 50/55 ετών αντίστοιχα, στο 60%.

Αυξήθηκε σημαντικά και το ποσό χορηγίας με μέγιστο τις €84 χιλιάδες για τους νέους και τις €70 χιλιάδες για άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως τομέα επένδυσης ενώ, όπως είπε η Υπουργός, δίδεται και «επιπλέον μοριοδότηση σε αιτητές ορεινών/μειονεκτικών περιοχών, πρόνοια που συνάδει με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων».

Επιπλέον μοριοδότηση δίδεται και σε τομείς δραστηριοτήτων Έξυπνης Εξειδίκευσης, κάτι που συνάδει με την Εθνική Στρατηγική της Κυβέρνησης για την Έξυπνη Εξειδίκευση ενώ χρηματοδοτείται και η αγορά κτηρίων.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές αλλαγές που αφορούν όλα τα σχέδια που προκηρύσσει το Υπουργείο, για αποφυγή καθυστερήσεων και μείωση γραφειοκρατίας.

Τέτοιες σημαντικές αλλαγές είναι «η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, η ψηφιοποίηση διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων, η απλοποίηση και μείωση αριθμού διαδικασιών και η επέκταση περιόδου υποβολής των αιτήσεων».

Επίσης, τα Σχέδια θα παραμένουν ανοικτά για καθορισμένα χρονικά διαστήματα (cut-off dates).

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της, η Υπουργός Ενέργειας, σημείωσε ότι ως μη επιλέξιμες δραστηριότητες στο νέο Σχέδιο θεωρούνται μόνο όσες αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας καθώς και αυτές που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (e-Commerce)».

Πηγή: ΚΥΠΕ