Υπ.Εργασίας: Ύψιστη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας έχουν θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, με την ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων καθώς και τη συγκράτηση και αναχαίτιση της ανεργίας μέσω σειράς εξειδικευμένων σχεδίων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, σημειώνει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σε μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής μέρας, η οποία γιορτάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, τιμούμε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Το δικαίωμα στην απασχόληση και στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με το σεβασμό στους νόμους που διέπουν την εργασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και την επίτευξη μιας υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας», αναφέρει η Υπουργός Εργασίας στο μήνυμά της το οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

Οι τελευταίοι 14 μήνες, προσθέτει, «ήταν πολύ δύσκολοι για το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, είτε αφορά εργαζόμενους σε νοσοκομεία και όλους όσους εργάζονται για την προστασία της υγείας μας, είτε αφορά εργαζόμενους σε ουσιώδεις υπηρεσίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό, είτε αφορά εργαζόμενους σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης».

Μέσα από αυτές τις συνθήκες, σημειώνει, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας «έχουν θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, με την ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων καθώς και τη συγκράτηση και αναχαίτιση της ανεργίας μέσω σειράς εξειδικευμένων Σχεδίων και νομοθετικών πρωτοβουλιών».

Παράλληλα, συνεχίζει η κ. Αιμιλιανίδου, «σε συνεννόηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αντιμετωπίζονται τα οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, όπως άλλωστε πράττουμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να μην επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο τα οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνεται η ήδη ισχυρή στήριξη τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία», αναφέρει.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας η εφαρμογή της νομοθεσίας που είχε ετοιμάσει και καταθέσει η Κυβέρνηση αναφορικά με την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2020, «συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του Υπουργείου για τον χειρισμό των θεμάτων αυτών και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σας διαβεβαιώνω, καταλήγει, «ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης για την υλοποίηση του οράματος μιας δίκαιης, παραγωγικής και ευημερούσας κοινωνίας και την προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος της εργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ