Υπάρχει και η επιλογή της ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ από τα πιο παλιά και ιστορικά κόμματα του τόπου, με συμμετοχή σε εθνικούς, κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, έχασε πριν λίγες μέρες τον ιδρυτή της, τον ανεπανάληπτο Βάσο Λυσσαρίδη. Συμπληρώνοντας πάνω από ένα αιώνα ζωής, ύστερα από μια ιστορική πορεία που σημάδεψε τις εξελίξεις στην Κύπρο ο Βάσος Λυσσαρίδης εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Άφησε όμως παρακαταθήκες και κληρονομιά. Οι αγώνες του από τη δεκαετία του 1950 μέχρι πρόσφατα είναι πλέον σημείο αναφοράς, για κάθε δημοκράτη και πατριώτη που αγωνιά και μοχθεί για τούτον τον τόπο.

Κληρονομιά  Λυσσαρίδη είναι όμως και το ίδιο το κόμμα του, η ΕΔΕΚ. Ένα κόμμα που γεννήθηκε μέσα σε δύσκολους καιρούς, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα στον πολιτικό στίβο. Υπό την ηγεσία του ιδρυτή της, για δεκάδες χρόνια η ΕΔΕΚ καταξιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού. Το εκτόπισμα και η επιρροή της ξεπερνά κατά πολύ εκλογικά ποσοστά και αριθμούς. Έχει επίδραση και κύρος μέσα σε ευρύτερα στρώματα του λαού, κάτι που φαίνεται και από την απήχηση και αποτελεσματικότητα, που έχουν οι παρεμβάσεις της σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.

Σ’ αυτές τις εκλογές, που σημαδεύονται από τον μεγάλο αριθμό κομμάτων και σχηματισμό που διεκδικούν είσοδο στην κυπριακή Βουλή, παρατηρείται εκτράχυνση του πολιτικού λόγου. Κόμματα και υποψήφιοι ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια και συμπεριφέρονται με ακρότητες. Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Εξαίρεση στο φαινόμενο αποτελεί η ΕΔΕΚ με την ηγεσία και τα στελέχη της που αντί για επιθέσεις και ύβρεις έναντι των αντιπάλων, επιλέγουν να προβάλουν θέσεις και να καταθέτουν προτάσεις για τη λύση και αντιμετώπιση των εθνικών και άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο. Πρόκειται για συνετή και υπεύθυνη θέση που αξίζει να επισημανθεί και να προβληθεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να επιβραβευθεί με θετική ψήφο στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Ας το έχει υπόψη ο ψηφοφόρος όταν πίσω από το παραβάν θα αποφασίζει πού θα δώσει την ψήφο του. Έναντι των αδιεξόδων που οδηγεί η πολιτική πολλών κομμάτων, υπάρχει η επιλογή της ΕΔΕΚ, μιας σύγχρονης και συνετής πολιτικής δύναμης.