Στοίχημα η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, παραμένει ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο τομέας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, εξαιτίας της πανδημίας.

Μιλώντας στον «Φ», ο Σάββας Περδίος εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική, αφού, σε αντίθεση με πέρσι, για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επομένως αναμένεται πως κάποιος που πιθανόν δεν θα ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα μπορεί να το πράξει και τον Οκτώβριο ή και αργότερα μέσα στον χρόνο.

Περαιτέρω, πρόσθεσε, φέτος υπάρχουν και τα εμβόλια, που βοηθούν επίσης στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό σημαίνει, είπε, πως θα πρέπει να υπάρχει η διαθεσιμότητα αυτή και στη χώρα μας και η ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία να επεκτείνουν τη λειτουργία τους όσο το δυνατό περισσότερο, αφού η σεζόν δεν θα κλείσει τον Σεπτέμβριο, κάτι που πρέπει να αποτελέσει στόχο και στοίχημα για τον τουρισμό φέτος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Περδίος τονίζει πως θα πρέπει όλοι μας να δραστηριοποιηθούμε και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό για το θέμα. Όσον αφορά τις δύο κύριες αγορές για τον κυπριακό τουρισμό, τη βρετανική και τη ρωσική, ο κ. Περδίος ανέφερε και στον «Φ» πως η χώρα βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων, αλλά εκτίμησε πως εάν και εφόσον υπάρξουν θετικές ειδήσεις δεν σημαίνει ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα κατακλυστούμε από τουρίστες.

Ρωσία και Βρετανία

Για τη Ρωσία, είπε πως η Κύπρος είναι μία από τις λίγες χώρες που δέχεται αφίξεις τουριστών από τη χώρα, γύρω στις 50 χιλ. ήρθαν τον Μάιο και αναμένονται άλλοι τόσοι τον Ιούνιο και πως στόχος είναι να επιτραπούν και οι ναυλωμένες πτήσεις.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, καλές ενδείξεις ότι αυτό θα γίνει σε κάποιες εβδομάδες, σημειώνοντας πως για το θέμα εμπλέκονται πλέον τρεις υπουργοί: ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Μεταφορών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία επιτρέπονται μόνο για την Αίγυπτο και το Κατάρ, αφού η χώρα είναι επιφυλακτική, εξαιτίας του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωρά το δικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Εκτίμησε, όμως, πως, όταν επιτραπούν περαιτέρω ανοίγματα για ναυλωμένες πτήσεις, η Κύπρος ως παραδοσιακός προορισμός για Ρώσους τουρίστες, μαζί με την Ελλάδα, την Τουρκία κι άλλες γειτονικές μας χώρες, θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες θα δοθεί το πράσινο φως.

Όσον αφορά τη Βρετανία, ο κ. Περδίος κατέγραψε εκ νέου τις ανησυχίες που υπάρχουν στη χώρα για το στέλεχος της Ινδίας και εκτίμησε πως σε περίπτωση που αύριο Δευτέρα τελικά αποφασιστεί να παραταθεί για μετά τις 21 Ιουνίου η άρση όλων των τοπικών περιορισμών, βάσει του οδικού χάρτη της χώρας, τότε αναμένεται να καθυστερήσει και το άνοιγμα που προγραμματίζεται για διακοπές στο εξωτερικό. Δεν έχει σχέση με την Κύπρο αυτό, σημείωσε ο κ. Περδίος, αφού οι Βρετανοί έμειναν εντυπωσιασμένοι, όπως είπε, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αλλά με την κατάσταση στην χώρα τους σε σχέση με την ινδική μετάλλαξη.

Πάντως, ο κ. Περδίος σημείωσε πως η πρόσφατη υποβάθμιση και της Πορτογαλίας από τη βρετανική λίστα δείχνει μάλλον πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην προσθήκη νέων χωρών στην πράσινη λίστα των Βρετανών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως γνωστόν, αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, με τις αφίξεις να φτάνουν, το 2019, στο 1,3 εκατ. και να αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου των αφίξεων προς την Κύπρο (33,5%). Πέρσι, περιορίστηκαν σε 228.047, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 83%. Το σύνολο των αφίξεων τουριστών την περσινή χρονιά περιορίστηκε σε 631.609 συγκριτικά με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια το 2019 (3.976.777), καταγράφοντας μείωση 84,1%. Τα δε έσοδα από τον τουρισμό ήταν μόλις 392 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2,7 δισ. το 2019, καταγράφοντας μείωση 85,4%.

Φέτος, οι αφίξεις μέχρι και το πρώτο τετράμηνο, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζονται μόλις σε 55.973, σε σύγκριση με 246.556 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας μείωση 77,3%, καθώς και μείωση 91,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019 (686.783 αφίξεις). Στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό υπάρχουν μέχρι και τον Μάρτιο, τα οποία υπολογίζονται σε €14,6 εκατ. σε σύγκριση με €115,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μείωση 87,3% καθώς και μείωση 92,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 (€188,6 εκατ.).

Στροφή στην Ευρ. Ένωση και για το καλό του τουρισμού

Ερωτηθείς τι γίνεται με την ανάπτυξη κι άλλων αγορών, προκειμένου να μην εξαρτώμαστε απόλυτα από δύο – τρεις αγορές, ο υφυπουργός Τουρισμού παραδέχθηκε πως αποτελεί μονόδρομο να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας όμως πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ούτε κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει, είπε, και ο ιδιωτικός τομέας να το πάρει απόφαση ότι τα πράγματα άλλαξαν και πως οφείλουμε όλοι μαζί να μην εξαρτώμαστε μόνο από τη Ρωσία και την Αγγλία, αναφέροντας για την τελευταία πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την όποια επίδραση του Brexit, που εξαιτίας της πανδημίας ακόμα στην ουσία δεν την είδαμε.

«Είναι κάτι δύσκολο, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία επιβεβαίωσε πως εάν επαναπαυόμαστε στα εύκολα, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι», σημειώνει.

Ο υφυπουργός εκτίμησε πως και για τον τουρισμό η καλύτερη προοπτική είναι η ίδια η ΕΕ, η μόνη περιοχή, όπως είπε, που προσπάθησε να δώσει σταθερότητα στα ταξίδια και αυτό θα γίνει πραγματικότητα από την 1η Ιουλίου, όπου μέσω του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID επανέρχεται στην ουσία η ελεύθερη διακίνηση. «Ήδη, ως υφυπουργείο, ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για προβολή στην ΕΕ, προκειμένου να διαφημιστούμε σε Γαλλία και Γερμανία, αφού επιτεύχθηκε μετά από αρκετές προσπάθειες να υπάρχει μια σχετική καλή αεροπορική συνδεσιμότητα μαζί τους, ιδιαίτερα με τη Γαλλία που δεν υπήρχε προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή η πρώτη πεντάδα χωρών όσον αφορά τα κονδύλια για προβολή που δαπανούνται είναι κατά σειρά οι εξής: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Αγγλία και το Ισραήλ».

Γαλλία και Γερμανία

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει των αναζητήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο για την Κύπρο, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην πεντάδα των χωρών που αναζητούν περισσότερο την Κύπρο. Επανέλαβε, όμως, πως για να διεισδύσεις σε μια νέα αγορά οι πολίτες της οποίας ταξίδευαν σε άλλους προορισμούς προηγουμένως χρειάζεται επιμονή και πολλή δουλειά και από τον ιδιωτικό τομέα και πως δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα από τη  μια μέρα στην άλλη. Προσπάθειες γίνονται και για προσέλκυση περισσότερων αφίξεων από την Ελλάδα, αφού υπάρχουν αρκετές πτήσεις που συνδέσουν τις δύο χώρες, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Περδίο, ο Έλληνας τουρίστας που επισκέπτεται την Κύπρο φιλοξενείται συνήθως σε σπίτια φίλων και συγγενών.  Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για προσέλκυση περισσότερων αφίξεων, με τον κ. Περδίο να επαναλαμβάνει εκ νέου πως η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική όσον αφορά τα ταξίδια, εκτιμώντας όμως πως αυτά θα βοηθηθούν τόσο από το πράσινο διαβατήριο της ΕΕ όσο και από τα κίνητρα που εφαρμόζει το ίδιο το υφυπουργείο προς οργανωτές ταξιδίων.

Στο ερώτημα εάν συνεχίζει να νιώθει πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι, ο υφυπουργός απάντησε καταφατικά σημειώνοντας, όμως, πως παραμένει και απρόβλεπτη εξαιτίας της πανδημίας. «Από την αρχή είπαμε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται ουσιαστικό τουριστικό ρεύμα πριν τον Ιούλιο και επαληθευτήκαμε», ανέφερε. Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στο σχέδιο εσωτερικού τουρισμού προκειμένου να ισχύσει και τον Ιούλιο και Αύγουστο (σ.σ. μήνες που εξαιρούνται σήμερα), ο κ. Περδίος απάντησε αρνητικά, αφού, όπως είπε, σε μια τέτοια εξέλιξη θα τέλειωνε ο προϋπολογισμός του σχεδίου και θα τερματιζόταν πριν τον Νοέμβριο. Όπως εξήγησε, ως υφυπουργείο επιθυμούν το σχέδιο να λειτουργήσει και ως ένα κίνητρο προς τα ξενοδοχεία στο πλαίσιο των προσπαθειών να μείνουν ανοικτά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για εξυπηρέτηση και ξένων τουριστών.

Philenews