Αννίτα Δημητρίου: Η εντυπωσιακή πορεία από το κοινοτικό συμβούλιο Τρούλλων στην Προεδρία της Βουλής

Το φαινόμενο Αννίτα Δημητρίου είναι από εκείνα που σπάνια συναντά κανείς στο συντηρητικό πλαίσιο της κυπριακής πολιτικής ζωής.

Μία γυναίκα στα 36 της μόλις χρόνια και με μία μικρή σχετικά πολιτική και επαγγελματική διαδρομή στην πλάτη, κατάφερε χθες να γράψει ιστορία, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα αλλά και ο νεαρότερος άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος, ως δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πορεία της Αννίτας Δημητρίου τα τελευταία χρόνια δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως αλματώδης και εντυπωσιακή.

Γεννημένη στους Τρούλλους στις 18 Οκτωβρίου 1985, μετά το Λύκειο ακολούθησε σπουδές στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκυρίακα.

Παράλληλα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα. Από το 2013 είναι νυμφευμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Η πολιτική πορεία

Στις Κοινοτικές εκλογές του 2011 με τον ΔΗΣΥ έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους. Την περίδο 2013-2015 διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων, αλλά και οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας τα έτη 2014-2016.

Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος.

Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Στις εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και επανεξελέγη στις φετινές βουλευτικές εκλογές για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ως η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και χθες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 10ης Ιουνίου εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.