Δεν είναι προίκα των αρσενικών – Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Αννίτας

Τη νέα Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την υποδοχή της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ανέφερε ότι απέδειξε ότι οι ικανότητες δεν είναι προνόμιο μόνο των ανδρών και πως έφτασε στο δεύτερο αξίωμα του Κράτους με την άξια της. Της υποσχέθηκε πως θα έχουν συχνές επαφές αλλά και πως θα την ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στο Κράτος, αφού θα τον αναπληρώνει όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό, ως προεδρεύουσα της Δημοκρατίας.

Η Αννίτα Δημητρίου από πλευράς της, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τόσο για τα λόγια του όσο και για την υπόσχεση που της έδωσε για συνεργασία. Η νέα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους για το καλό και την πρόοδο της κοινωνίας και των πολιτών.

Την ίδια ώρα, εντός της εβδομάδας θα κληθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους για τον καταρτισμό της Επιτροπής Επιλογής και της Επιτροπής Δεοντολογίας και ακολούθως θα καταρτιστούν οι Επιτροπές και θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρία του Σώματος.

Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η στενότερη συνεργασία με την νομοθετική εξουσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι για τον σκοπό αυτό θα δει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, για να μεταβεί σε γεύμα που παραθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τις σχέσεις της εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η νέα εποχή δεν σχετίζεται μόνο με την Προεδρία της Βουλής, η νέα εποχή σχετίζεται και μετά τις Εκλογές, με βάση και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρέπει μέσα από κλίμα συναίνεσης προς όφελος όχι μόνο που θα καρπωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά προς όφελος ευρύτερα της κοινωνίας» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερες συγκλίσεις, μεγαλύτερη συνεννόηση, ενώ συμπλήρωσε ότι ο λαός μέσα από τις εκλογές έδωσε τα μηνύματα του προς όλους μας, όχι προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

«Συνεπώς, αυτό που είναι η επιδίωξη είναι η στενότερη συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία. Ήδη, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα δω το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων για να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε.

Ερωτηθείς πόσο πιο δύσκολο κάνει το έργο της Κυβέρνησης η στάση κάποιων αντιπολιτευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εάν η αντιπολίτευση συμπεριφερθεί υπεύθυνα τόσο περισσότερο θα εκτιμηθεί και από τον λαό και ενδεχομένως να ωφελήσει τους στόχους που θέτει.

«Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης, επιβάλλεται να υπάρχει αντιπολίτευση, δεν είναι πάντοτε σωστή η Κυβέρνηση, δεν είναι όλες οι αποφάσεις αποδεκτές», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση, όπως έχει πει πολλές φορές, είναι όπως τα γυαλιά στον μύωπα, όπως το μπαστούνι στον υποφέροντα για την ευχέρεια βαδίσματος.

«Επομένως, πιστεύω ότι η κριτική που ασκείται, η εποικοδομητική κριτική που ασκείται ωφελεί γενικότερα τον τόπο. Εκείνο που μολύνει γενικότερα είναι ένα τοξικό κλίμα ή οι τάσεις λαϊκισμού και δεν θέλω να κάνω αναφορά. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι πήραν τα μηνύματα, έτσι ώστε με στενή συνεργασία να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσουμε ειλικρινά και γνήσια και με ενδιαφέρον, όχι τα κομματικά, όχι τα προσωπικά, αλλά τα ευρύτερα συμφέροντα», κατέληξε ο Πρόεδρος.