Διπλό μήνυμα από ΕΕ σε Άγκυρα

Δύο σαφή μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό η ΕΕ δηλώνει ότι παραμένει δεσμευμένη για λύση του προβλήματος στη βάση μιας ΔΔΟ και σε σχέση με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας οι 27 δίνουν τον έλεγχο στα κράτη μέλη. 

Το τελικό προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που τέθηκε ενώπιον των 27 ηγετών της ΕΕ ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα και πολύ πιο ενισχυμένο στο λεκτικό του σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο. Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο που συζήτησαν οι 27 ηγέτες αργά χθες βράδυ, για το Κυπριακό αναφέρονται τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550 και 789. Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας».

Σ’ ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των όρων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών κατά την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη. Μια τέτοια εντολή μπορεί να εκδοθεί από το Συμβούλιο υπό την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τέλος, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, υπενθυμίζει «το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Συνεχίζει παρά τις δυσκολίες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαίωσε τους 27 της ΕΕ πως «παρά τις όποιες δυσκολίες, θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για έναν ουσιαστικό διάλογο, επί τη βάσει της σαφούς εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δήλωσή του για τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο ΠτΔ επανέλαβε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε «την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις κυπριακές θάλασσες, καθώς επίσης και τη σημασία αποφυγής προκλήσεων στα Βαρώσια κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφέρθηκε επίσης, «στην επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τους κινδύνους που θα δημιουργούνταν από τυχόν ανακοίνωση δημιουργίας νέων τετελεσμένων».

Philenews