Έρχονται 120 άλλα «έξυπνα» φώτα σε 2 επαρχίες

Μικροατύχημα, κορναρίσματα και τροχαία κίνηση ήταν αυτά που καταγράφηκαν χθες κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, για να επιθεωρήσει και να ενημερωθεί για τη λειτουργία των έξυπνων φώτων. Ο κ. Καρούσος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα προκηρυχθεί προσφορά για την εγκατάσταση παρόμοιου συστήματος σε 120 σημεία στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Κατά την επιθεώρηση δεν έλειψαν οι στραβές, αφού στην παρουσία του υπουργού προκλήθηκε ατύχημα χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρούσος ανάφερε ότι τα αποτελέσματα από το σύστημα των έξυπνων φώτων στον κυκλικό κόμβο της Αγίας Φύλας, είναι εντυπωσιακά. Είπε ακόμη ότι η διαδρομή από την Αγία Φύλα μέχρι και τον κυκλικό κόμβο έχει μειωθεί κατά 73%. «Αυτή τη διαδρομή έχει μειωθεί από τα 35 λεπτά που ήταν περίπου πριν, στα 9,5 λεπτά», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι τις απογευματινές ώρες, από το νότιο κομμάτι προς τον κυκλικό κόμβο, τις ώρες αιχμής που είναι ακριβώς αντίθετες από το πρωινό, η ώρα αναμονής έχει μειωθεί από τα 20 λεπτά στα 9 λεπτά, μείωση γύρω στο 55%. «Ο στόχος με την εγκατάσταση αυτού του έξυπνου συστήματος ήταν να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής κατά μέσο όρο 57%. Σήμερα είμαστε γύρω στο 55%, θα συνεχίσουν να γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Έχει αποδειχθεί ότι ήταν μια πάρα πολύ σωστή απόφαση η οποία είχε ληφθεί στη βάση και μιας προσομοίωσης και μιας μελέτης που είχε γίνει», είπε ο κ. Καρούσος.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε θετικά σχόλια που έλαβε, ιδιαίτερα από άτομα που περίμεναν αρκετό χρόνο το πρωί, λόγω της κίνησης που υπάρχει στον συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο.

Πρόσθεσε πως είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα δεδομένα της Κύπρου ανακοινώνοντας ότι από τον Ιούλιο θα προκηρυχθεί προσφορά για την εγκατάσταση παρόμοιου συστήματος σε 120 σημεία που υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Στη Λεμεσό μάλιστα θα εγκατασταθούν σαράντα συνολικά σημεία.

Ακολούθως ο υπουργός επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Λεμεσού, όπου παρέλαβε τη μεσαιωνική επιτύμβια πλάκα η οποία βρισκόταν στα κατεχόμενα και εντοπίστηκε από πολίτη ο οποίος την παρέδωσε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

**ΦΩΤΟ: KYΠΕ

Philenews