Έρευνα για τους ενόχους ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας

Εν αναμονή οδηγιών από τον Γενικό Εισαγγελέα τελεί η Αστυνομία αναφορικά με την έναρξη ή μη νέων ερευνών για την περίπτωση του θανάτου του 26χρονου στρατιώτη Θανάση Νικολάου το 2005.

Τα πορίσματα ειδικών από την Ελλάδα που εξέτασαν το υοειδές οστό του θανόντα που έδειξαν πιθανόν στραγγαλισμό ή απαγχονισμό και πως αυτό έσπασε ενόσω ήταν εν ζωή, αλλάζουν τα δεδομένα, με τον δικηγόρο της οικογένειας του Θανάση να ζητά όπως δοθεί προτεραιότητα στην εξιχνίαση ενός ειδεχθούς εγκλήματος, όπως το χαρακτηρίζει. Η Νομική Υπηρεσία θα διαβιβάσει στον θανατικό ανακριτή τα πορίσματα με τα νέα ευρήματα ώστε αυτός να αποφανθεί κατά πόσον θα πρέπει να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης του αφύσικου θανάτου του Θανάση. ’Οπως αναφέρθηκε στον «Φ» από τη Νομική Υπηρεσία, πρέπει να αξιολογηθούν τα πορίσματα των παθολογοανατόμων και αν ο θανατικός ανακριτής κρίνει ότι δικαιολογείται ν’ ανοίξει εκ νέου ο φάκελος 16 χρόνια μετά, τότε θα δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία ν’ αρχίσει νέες έρευνες. Πάντως ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαΐδης δήλωσε χθες ότι πρέπει να ερευνηθούν τα νέα δεδομένα για να βρεθούν οι ένοχοι.

Η ανατροπή στην υπόθεση ήρθε μετά τις επίμονες προσπάθειες της οικογένειας του 26χρονου εθνοφρουρού, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο από την Αυστραλία για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και εντοπίστηκε νεκρός, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Το πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούσαν τη Δημοκρατία και την οικογένεια, δικαιώνουν τα όσα για χρόνια φώναζε η οικογένεια, υποστήριξε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λουκαΐδης, αφού διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του άτυχου νέου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, δηλαδή στραγγαλισμό και όχι σε αυτοχειρία. Όπως ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, «η αρμόδια Αρχή του κράτους, η Νομική Υπηρεσία, πρέπει να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να εξετάσει την υπόθεση και να βρει τους υπεύθυνους αυτού του φοβερού εγκλήματος».

Σημείωσε δε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η οικογένεια δεν θα διστάσει να καταγγείλει ξανά την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση, αυτός ο φόνος είναι προκλητικός», είπε και πρόσθεσε ότι «ο Θανάσης ήταν ένα νέο παιδί που δεν είχε λόγο να θέσει τέρμα στη ζωή του». Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό, μετά από 16 χρόνια, να εντοπιστούν οι δράστες, ο κ. Λουκαϊδης δήλωσε πως «όταν θέλουν οι αστυνομικοί μπορούν να βρουν τους ενόχους, εξαρτάται από την ικανότητά τους. Ο χρόνος βλάπτει μια υπόθεση, αλλά αν είναι κάτι που μπορεί να βρεις θα το βρεις και δεν είναι η πρώτη φορά που εξιχνιάζεται έγκλημα μετά από χρόνια», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι έγιναν πολλά λάθη στη διερεύνηση της υπόθεσης το 2005.

Η Νομική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι παρέλαβε την τελευταία έκθεση του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Δημοκρατία, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας. Όλα τα στοιχεία, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες.

Philenews