Η επόμενη μέρα μετά τον ανασχηματισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα τις επιλογές του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με έντονο ασφαλώς σε αυτές το στίγμα της Πινδάρου και η προσοχή τώρα στρέφεται προς την επόμενη μέρα, με τον Νίκο Αναστασιάδη από τη μια να καλείται να υπερασπιστεί των επιλογών του και το κυβερνητικό στρατόπεδο να θέλει να κερδίσει το στοίχημα της μεγάλης πρόκλησης της επόμενης μέρας.

Ο απόηχος των ανακοινώσεων συνεχίστηκε και χθες, με το προεδρικό περιβάλλον να μην κρύβει την ενόχληση του για την κριτική που ασκήθηκε γύρω από διάφορά άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Πηγές από το Προεδρικό σχολιάζουν πως ο καθένας κρίνεται επί το έργον και έτσι θα πρέπει να γίνει και τώρα. Καταγράφουν όμως τις αντιδράσεις, δίνοντας τη δική τους ανάγνωση για τον ανασχηματισμό.

>> Αύξηση συμμετοχής των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Με την υπουργοποίηση της Στέφης Δράφου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, της Αναστασίας Ανθούσης στο υφυπουργείο Πρόνοιας και τον διορισμό της Νιόβης Παρισσινού στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής Εκπροσώπου, οι γυναίκες στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έφτασαν για πρώτη φορά τις πέντε. Υπενθυμίζεται ότι η Νατάσα Πηλείδου βρίσκεται στο υπουργείο Ενέργειας και προηγουμένως ήταν στο υφυπουργείο Ναυτιλίας, ενώ η Ζέτα Αιμιλιανίδου στο υπουργείο Εργασίας είναι η μακροβιότερη υπουργός της Κυβέρνησης. Γεγονός το οποίο όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα.

>>  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ετών 39.

Από πλευράς Κυβέρνησης τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Μάριος Πελεκάνος είναι ο νεαρότερος κυβερνητικός Εκπρόσωπος που διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό όπως υποστηρίζουν θα δώσει νέα πνοή στην επικοινωνία ομάδα και θα προσδώσει φρεσκάδα στην εικόνα της Κυβέρνησης. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο από το περιβάλλον του Προέδρου θεωρούν ότι δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία, αδικώντας τον κ. Πελεκάνο και δίνοντας ανύπαρκτες διαστάσεις σε αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση του ΠτΔ κ. Νίκου Αναστασιάδη να αναλάβω τη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου», ήταν η δήλωση του ίδιου μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι έγινε μία προσπάθεια γενικότερης αλλαγής της επικοινωνιακής εικόνας της Κυβέρνησης, η οποία τύγχανε πολλές φορές να είναι στο στόχαστρο της κριτικής.

>> Επιτυχημένοι επαγγελματίες

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν το γεγονός ότι όλες οι επιλογές που έχουν γίνει αφορούν άτομα με επιτυχία στο επαγγελματικό ενεργητικό τους, κριτήριο το οποίο θεωρούν ότι είναι σημαντικό στην προσπάθεια που αρχίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και αφορά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης. Στοίχημα η ψήφιση των 58 μεταρρυθμίσεων στο επόμενο διάστημα μέχρι το 2023 για να επωφεληθεί η χώρα το πρόγραμμα «Η Κύπρος του Αύριο», ύψους 4,4 δισ. ευρώ. «Ο καθένας θα κριθεί από το έργον του», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

>> Δυσαρέσκεια με αντιπολίτευση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι για την άρνηση συμμετοχής τους στην Κυβέρνηση αλλά κυρίως για το γεγονός ότι έκλεισαν τις πόρτες σε προσωπικότητες του χώρου τους που μπορούσαν να συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση. Η περίπτωση του Αδάμου Αδάμου είναι χαρακτηριστική, δεν είναι όμως η μόνη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καθώς ο Πρόεδρος, όπως σημειώνουν, είχε πρόθεση να βολιδοσκοπήσει άτομα από διάφορους χώρους. Η στάση των κομμάτων, ωστόσο, ουσιαστικά περιόρισε τις επιλογές στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ευρύτερης Δεξιάς. Κάτι για το οποίο εκ των υστέρων κρίνεται ο Πρόεδρος, αλλά, όπως ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του, ουσιαστικά δεν του άφησαν περιθώρια να κινηθεί, ζητώντας μετά και τα ρέστα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτική και η δήλωση του Προέδρου το βράδυ της Τρίτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά για την αρνητική απάντηση του Αδάμου Αδάμου. «Με λυπεί ειλικρινά, διότι αντί να κοιτάζουμε το καλό του τόπου, κάποιοι με τις παρεμβάσεις τους φρόντισαν ώστε να παρεμποδίσουν έναν ικανότατο πολίτη από το να υπηρετήσει την πατρίδα του», ανέφερε.

>> Όχι συναλλαγές, όχι ανακύκλωση

Πέραν όλων των άλλων στο Προεδρικό σημειώνουν ότι οι επιλογές του Προέδρου δεν έχουν χαρακτήρα συναλλαγής, ούτε εξόφλησης υποχρεώσεων προς τον οποιονδήποτε. Τονίζουν παράλληλα το γεγονός ότι πρόκειται για νέες επιλογές και το τελικό σχήμα του ανασχηματισμού δεν έχει το στοιχείο της ανακύκλωσης προσώπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου είναι νέα πρόσωπα στην πολιτική. Όπως επίσης και η Νιόβη Παρισσινού, νέα αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο Μάριος Πελεκάνος και ο Ανδρέας Ιωσήφ ήταν υποψήφιοι βουλευτές, δεν εξελέγησαν όμως, ούτε ήταν στους επιλαχόντες. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι έγινε διαχείριση ενόψει εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την Πινδάρου να θέλει να αποφύγει από νωρίς πονοκεφάλους και εσωκομματική εσωστρέφεια.

>> Το προεδρικό περιβάλλον

Με αφορμή τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό λέχθηκαν διάφορα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο Προεδρικό και για το ποιοι επηρεάζουν τον Πρόεδρο στις τελικές επιλογές του. Είναι γεγονός ότι υπήρχε μία υποβόσκουσα ένταση και μία καχυποψία μεταξύ διαφόρων ατόμων στο Προεδρικό. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Πρόεδρος συζητούσε περισσότερο κάποια πράγματα με τον διευθυντή του Γραφείου του Πέτρο Δημητρίου, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας και τυγχάνει της εμπιστοσύνης του. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι θεωρούν ότι ο τελευταίος απέκοψε διαύλους επικοινωνίας του Προέδρου με άλλα άτομα του Προεδρικού.

Ζητά εξηγήσεις για Πελεκάνο και Βίκτωρα το ΑΚΕΛ

Εγείρουν ερωτηματικά οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρει το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά εξηγήσεις ασκώντας έντονη κριτική. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Αριστεράς κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να υπηρετηθεί το Πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη και η εικόνα του. «Ενώ ισχυριζόταν ότι αναζητούσε συνεργασίες και συναινέσεις, στην πράξη αναζητούσε συνεργούς στις πολιτικές του, στο ήθος και το ύφος της διακυβέρνησής του», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Σημειώνει επίσης ότι οι επιλογές του κ. Αναστασιάδη εγείρουν ερωτηματικά., βάζοντας στο στόχαστρο τον νέο κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, αλλά και τον τέως διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, ο νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος απασχόλησε επανειλημμένα για τις ακραίες θέσεις του στο μεταναστευτικό, σε σημείο που ακόμα και το κόμμα του επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από αυτές. «Ο δε διορισμός του τέως διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου, στο υπουργείο Εξωτερικών χρήζει απαντήσεων για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητά του», προσθέτει.

Το ΑΚΕΛ απαντά και σε σχέση με την περίπτωση Αδάμου Αδάμου, σημειώνοντας ότι όσον αφορά την επίθεση του κ. Αναστασιάδη στο ΑΚΕΛ για το θέμα της υπουργοποίησης του Αδάμου Αδάμου, «υπογραμμίζουμε ότι η απόφαση για αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης άνηκε αποκλειστικά στον ίδιο τον Αδάμο Αδάμου. Αυτό που υπέδειξε το ΑΚΕΛ είναι την αντίφαση που θα υπήρχε στη συμμετοχή ενός καταξιωμένου πολιτικού που υπηρέτησε για χρόνια από τα έδρανα της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση του Συναγερμού, λέγοντας ότι τελικά όλους μάς κρίνει ο λαός», καταλήγει.

Philenews