Η πανδημία δείχνει ακόμη τα δόντια της

Στην αντίστροφη ανάγνωση όλων των αριθμών, «διαβάζονται» οι λόγοι για τους οποίους όλοι σχεδόν οι επιδημιολογικοί δείκτες άρχισαν να παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ενδείξεις άρχισαν να φαίνονται από δεκαπενθημέρου. 

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, έχει φθάσει γύρω στο 63% σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό αφορά όμως μόνο τον ενήλικα πληθυσμό της Κύπρου γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο ένα ποσοστό ανθρώπων που πλησιάζει το 50% του συνολικού πληθυσμού παραμένει πλήρως ανεμβολίαστο. Παράλληλα, από το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, μόνο το 45% περίπου, είναι πλήρως εμβολιασμένο γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτοι από τον ιό ο οποίος εύκολα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του στην κυπριακή κοινωνία.

Ακόμα όμως και από τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα ποσοστό της τάξης του 5% τουλάχιστον, δεν έχει αναπτύξει ανοσία και το συγκεκριμένο ποσοστό εάν μεταφραστεί σε απόλυτο αριθμό οδηγεί σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι επίσης παραμένουν απροστάτευτοι. Το γεγονός άλλωστε ότι άτομα τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, να τον μεταδώσουν ή ακόμα και να χρειαστούν νοσηλεία, έχει επιβεβαιωθεί εδώ και καιρό σε διεθνές επίπεδο.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς:

– Το 70% των νέων περιστατικών αφορούν άτομα κάτω των 40 ετών.

– Η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες κάτω των 40 ετών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα άρα και ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν απροστάτευτοι είναι αντίστοιχα μεγάλος.

– Την ίδια ώρα όμως, από αυτά τα άτομα, το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

– Και περίπου 16% έχει ιστορικό εμβολιασμού με την 1η δόση, παραμένοντας όμως επιρρεπείς στον ιό καθώς δεν έχουν αποκτήσει επαρκή ανοσία.

– Το υπόλοιπο 80% των κρουσμάτων δεν έχει καθόλου ιστορικό εμβολιασμού.

– Τέλος, πάνω από 90% των ατόμων που εισάγονται για νοσηλεία είναι ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας από την περασμένη εβδομάδα μπήκε ξανά στη διαδικασία των προειδοποιήσεων προς τους πολίτες καλώντας τους να εμβολιαστούν, με την ελπίδα ότι ακόμα και με την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, θα αυξανόταν το ποσοστό των πολιτών που θα ήταν προστατευμένοι ή έστω κάπως προστατευμένοι, έναντι της κατά πολύ, σε σχέση με της όποιες άλλες μεταλλάξεις του ιού, μεταδοτικότερης, ινδικής μετάλλαξης ή του στελέχους «Δ» του κορωνοϊού, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Ο νέος «κύκλος» της πανδημίας που περιστρέφεται αυτή τη φορά γύρω από την ινδική μετάλλαξη, καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται στη συνέχεια και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή και στην Κύπρο άρχισε να διαφαίνεται μια νέα έξαρση της πανδημίας μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη και μάλλον θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη καθώς τα δεδομένα αυτό υποδεικνύουν και έχουν ως βάση την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την άρση όλων σχεδόν των μέτρων και περιορισμών, την ψυχολογία των πολιτών αλλά και την ανάγκη του τόπου για προσέλκυση τουρισμού για τόνωση της οικονομίας.

Επί της ουσίας, στις αρχές Μαΐου είχαν καταγραφεί δύο περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης τα οποία αφορούσαν άτομα που αφίχθηκαν αεροπορικώς στην Κύπρο και εντοπίστηκαν κατά την εξέταση τους στα αεροδρόμια, ενώ περί τα τέλη του ίδιου μήνα έγινε γνωστό ότι το στέλεχος «Δ», είχε εντοπιστεί και σε πολίτες που δεν είχαν κανένα ταξιδιωτικό ιστορικό, γεγονός που επιβεβαίωνε την ύπαρξη της νέας αυτής μετάλλαξης και στην Κύπρο.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες, αν και με την πρώτη ματιά, φαίνονταν σταθεροί για αρκετές εβδομάδες, είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν ανοδική τάση από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο με την πρώτη ένδειξη να δίνεται από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος για μια περίπου εβδομάδα παρέμενε κολλημένος στα ίδια επίπεδο παρά την όποια αυξομείωση στον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνταν επί καθημερινής βάσης.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών παρέμενε σταθερός, γύρω στα 60 -65 και το τριήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξαιτίας του Σαββατοκύριακου και της αργίας της Δευτέρας, είχε διενεργηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός μοριακών εξετάσεων μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης από την οποία, όπως είναι αναμενόμενο προκύπτουν νέα κρούσματα καθώς σε εξέταση υποβάλλονται στενές επαφές ανθρώπων που καταδείχθηκαν θετικά στον ιό τις προηγούμενες ημέρες.

Τη στιγμή όμως που τα καθημερινά αποτελέσματα παρουσίαζαν μια «παγωμένη» εικόνα σε ό,τι αφορούσε τον αριθμό των νέων περιστατικών, τα δημόσια νοσοκομεία άρχισαν να δίνουν τις δικές τους ενδείξεις το τελευταίο δεκαήμερο όταν πολύ αργά, αλλά σταθερά, ξεκίνησε να παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ασθενών με κορωνοϊό που εισάγονταν για νοσηλεία.

Ο πολύ αργός ρυθμός αύξησης στις εισαγωγές ασθενών, χαρακτηρίζεται ωστόσο, αναμενόμενος από τους επιστήμονες, αφού ο ιός μεταδίδεται πλέον κυρίως μεταξύ των νέων και κατά συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστων πολιτών οι οποίοι δεν αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και δεν χρειάζονται εύκολα ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Από κάποιους μάλιστα εκτιμάται, ότι ενδεχομένως και το επόμενο διάστημα και παρά την όποια περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, να μην παρατηρηθεί κάποια συνταρακτική αλλαγή στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών, κάτι το οποίο όμως ενδεχομένως να αρχίσει να αλλάζει στην περίπτωση που τα νεαρά άτομα τα οποία θα μολύνονται από τον ιό θα έρχονται σε επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι είναι ανεμοβλίαστοι ή με υπερήλικες οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να χάνουν την ανοσία που απέκτησαν μετά τον εμβολιασμό τους στις αρχές του έτους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διεθνώς βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε ήδη στη λήψη σχετικής απόφασης ενώ και στην Κύπρο αρκετοί επιστήμονες έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

Η ινδική μετάλλαξη

> Είναι 6 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη.

> Προκαλεί πιο επιθετική διασπορά του ιού.

> Πλήττει περισσότερο νεαρά άτομα που έχουν εντονότερη κοινωνικοποίηση.

> Ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο σε ανεμβολίαστα άτομα.

> Έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο σε περιστατικά χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η διαδικασία αλληλούχισης που γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του ECDC είναι χρονοβόρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέο στέλεχος να έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και να προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών.

Προβληματισμός για τα τεστ ταχείας διάγνωσης

Η μάλλον «παγωμένη» εικόνα στον αριθμό των νέων περιστατικών που καταγράφονταν το προηγούμενο διάστημα, αποδίδεται από κάποιους επιστήμονες στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται το τελευταίο διάστημα τα τεστ ταχείας διάγνωσης στον πληθυσμό αφού, με την εφαρμογή του SafePass μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού δεν εξετάζεται και την ίδια ώρα σε εξέταση υποβάλλονται ανά τριήμερο ή σε εβδομαδιαία βάση άτομα, που ανήκουν στην ίδια ομάδα πολιτών (δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες, ή υποχρεώνονται να εξεταστούν για επαγγελματικούς λόγους). Εκτός εξέτασης παραμένουν πλέον και οι μαθητές αφού υποχρέωση τους για τεστ ταχείας διάγνωσης έχει τερματιστεί με το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές. Με αυτά τα δεδομένα εκφράζεται η ανησυχία ότι ενδεχομένως αρκετά άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συνεχίζουν να τον διασπείρουν εν αγνοία τους σε άλλους πολίτες.

Ανεβαίνουν οι δείκτες στα παράλια

Η αυξητική τάση στον αριθμό των νέων περιστατικών αλλά και στο ποσοστό θετικότητας άρχισε να διαφαίνεται στις επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου εδώ και μερικές εβδομάδες. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών αλλά και εξαιτίας της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών, λόγω και του καλοκαιρού, στις δύο συγκεκριμένες παράλιες περιοχές οι οποίες προσελκύουν μεγάλο όγκο πολιτών κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας είναι ακόμα πιο έντονη.

πηγη: Φilenews