Και το Κυπριακό στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν – Η ατζέντα του πλανητάρχη

Έτοιμος για εμπλοκή στο Κυπριακό ο αμερικανικός παράγοντας, και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Το…μενού της συνάντησης Μπάιντεν Ερντογάν περιέχει και κυπριακό, κάτι που επιβεβαίωσε ο Άντονι Μπλίνκεν ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Ειδική αναφορά έγινε στις παράνομες τουρκικές κινήσεις στα κυπριακά ύδατα.

«Οι ενέργειες που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθιά ενοχλητικές. Όμως, είδαμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι έκανε πίσω σε κάποιες από αυτές τις προσπάθειες, περιλαμβανομένης της αποχώρησης των πλοίων της από ύδατα τα οποία η Κύπρος θεωρεί μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και τη διακοπή των γεωτρήσεων. Αυτό είναι θετικό, αλλά έχουμε κάποιες σοβαρές ανησυχίες», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Τάσσεται, δε, υπέρ της κύρωσης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Οι ηνωμένες πολιτείες μπορεί να μην έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, αναγνωρίζουν και σέβονται όμως την ισχύ της, σε αντίθεση με την Άγκυρα που ερμηνεύεται  κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έχανε τα ερείσματά της περί επέκτασης της υφαλοκρηπίδας της μέχρι τα δυτικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

«Δική που άποψη και αυτή δεν είναι θέση της διοίκησης γιατί δεν είναι κάτι που συζήτησα ακόμα με τον Πρόεδρο, αλλά δική που άποψη είναι ότι θα ωφεληθούμε τα μέγιστα από την κύρωση του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το κυπριακό, ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν απασχόλησε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατοχικό καθεστώς πάντως… ακούει βερεσέ τις συνεχείς προειδοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα για τις μεθοδεύσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου απεκάλυψε ότι ετοιμάζεται για χρήση άλλη μια παραλία στην περίκλειστη πόλη, ενώ σε κήπο για… τσάι θα μετατραπεί ο εθνικός κήπος μπροστά από το πρώτο γυμνάσιο Ελληνίδων, χωρίς, όπως είπε, να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική της περιοχής.

Τα έργα επιθεώρησε μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ, εκφράζοντας απόλυτη ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώνεται.