Κρατήσεις για ξενοδοχεία… την υστάτη

Το επόμενο διάστημα, ακόμη και όταν η Βρετανία αποφασίσει να εντάξει την Κύπρο στην «πράσινη λίστα» για τους πολίτες της που θα επιλέξουν τα θέρετρα της χώρας μας, το τοπίο της τουριστικής βιομηχανίας και ειδικά το πολύ σημαντικό θέμα των κρατήσεων θα έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με το τι γνωρίζαμε έως τώρα.

Αυτό εκτιμούν ξενοδόχοι της Πάφου, κάνοντας λόγο για επικράτηση πλέον της τακτικής των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και όχι της προκράτησης ή της οργάνωσης του ταξιδιού μήνες πριν. Μιλώντας στον «Φ», το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και διευθυντής του ξενοδοχείου Άγιος Γεώργιος, Μάριος Βασιλείου, επεσήμανε ότι οι δραματικές διαφοροποιήσεις που επέφερε η πανδημία στην τουριστική βιομηχανία και στις μετακινήσεις ανά την Ευρώπη θα παγιώσουν ένα νέο πλαίσιο συμπεριφοράς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Είναι πια ευνόητο», τόνισε, «ότι ουδείς Ευρωπαίος ταξιδιώτης θα θέλει να προγραμματίσει εβδομάδες ή και μήνες πριν τις διακοπές του, όπως γινόταν μέχρι το 2019. Πλέον, ο καθένας θα σκέφτεται πόσο ρευστά είναι τα πράγματα και πόσο επίφοβο είναι να βρεθεί προ απροόπτου, σε ένα ενδεχόμενο αλλαγής κατηγοριοποιήσεων ή αλλαγών κανονισμών αναφορικά με καραντίνες, περιορισμούς και διενέργεια τεστ».

Ο κ. Βασιλείου προσθέτει ότι «κάθε ταξιδιώτης, στις σημερινές συνθήκες, φροντίζει να κλείνει το ταξίδι του κυριολεκτικά τις παραμονές της αναχώρησής του. Με βάση τις ημέρες της άδειας του, ο ταξιδιώτης από την Ευρώπη κοιτάζει, δύο ή τρεις μόλις μέρες πριν, τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα που θέλει να πάει για τις διακοπές και αν δεν υπάρχουν κωλύματα, όπως οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις για τεστ, τότε οριστικοποιεί το ταξίδι του».

Ο κ. Βασιλείου παρατηρεί ότι η πρακτική αυτή θα προκαλέσει, όπως είναι αναμενόμενο, σειρά προβλημάτων και ανάγκη για επαναπρογραμματισμό και της όλης τακτικής των ξενοδοχειακών μονάδων της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει σε τόσο έντονο βαθμό πλέον η δυνατότητα σχεδιασμών βάσει κρατήσεων και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μήνες πριν.

Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επεσήμανε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η ένταξη της Κύπρου στην πράσινη κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί από τώρα να δώσει συγκεκριμένες προοπτικές για το εύρος του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η κίνηση από άλλες αγορές, όπως η ρωσική και η ισραηλινή, είναι υποτυπώδης, αφού αφορά μόνο σε δρομολογημένες και όχι σε ναυλωμένες πτήσεις.

Σημαντική παράμετρος, εκτίμησε ο Μάριος Βασιλείου, για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι η ανάγκη διατήρησης των ξενοδοχειακών μονάδων σε λειτουργία. Παρά τις πολύ περιορισμένες αφίξεις και το θολό τοπίο ως προς τη βρετανική αγορά, παρατήρησε, ένα ξενοδοχείο πρέπει να είναι σε λειτουργία, ώστε να δίνει το μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμο να τις εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή.

Philenews