Μερικό reset στο Υπουργικό – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Με ζητούμενο τη συναίνεση και τις συγκλίσεις για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν του, ο Πρόεδρος  αρχίζει, αύριο, χωριστές επαφές του με τους πολιτικούς ηγέτες των εν τη Βουλή κομμάτων. Η Κυβέρνηση «καίγεται» να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας που έχει ως προαπαιτούμενο από τις Βρυξέλλες την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος παρουσιάζεται έτοιμος για «εμβολιασμό» των κυβερνητικών προτάσεων, όπως και του σχήματος του οποίου ηγείται, προκειμένου στο διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές να γίνουν οι απαιτούμενες τομές στο κυπριακό κράτος. Ο «εμβολιασμός» με νέα πρόσωπα από τον χώρο πέραν του κυβερνώντος κόμματος είναι εγχείρημα δύσκολο αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πρόεδρος έχει «εισπράξει» προκαταβολικά όχι από το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Οικολόγους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να πτοείται από το αρνητικό για τον ίδιο σκηνικό, αφού η προσοχή του θα στραφεί σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής κι όχι κατ’ ανάγκη κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίσουν τις «ευλογίες» των κομματικών ηγεσιών για την αποδοχή χαρτοφυλακίου.

Όπως και να διαμορφωθούν οι εξελίξεις, ο «εμβολιασμός» σε πρόσωπα δεν φαίνεται να «ξηλώνει» τον βασικό κορμό του Υπουργικού Συμβουλίου αφού οι κύριοι «παίχτες» θα παραμείνουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις θέσεις τους.  Αυτοί που γνωρίζουν τι «μαγειρεύεται» στον Λόφο του Προεδρικού αναφέρουν ότι η μια θέση που κενούται είναι με την οικειοθελή αποχώρηση του Κωνσταντίνου Ιωάννου από το υπουργείο Υγείας.

Υπό αναδόμηση φέρεται να είναι ο Πρόδρομος Προδρόμου, του οποίου οι σχέσεις με τον Πρόεδρο περνούν κατά καιρούς από δοκιμασία. Την Έμιλυ Γιολίτη φέρουν πηγές να αποχωρεί οικειοθελώς ενώ άλλοι παράγοντες τη φέρουν να θέλει να παραμείνει στο υπ.Δικαιοσύνης. Ένα υπουργείο στο οποίο δεν αποκλείεται να μετακινηθεί ο Κυριάκος Κούσιος στην περίπτωση που αποδεσμευτεί από το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στο κάδρο μπαίνει και το νέο υφυπουργείο Πρόνοιας. Ο πιθανότερος χρόνος για τις αναδομήσεις είναι μετά τις 28 Ιουνίου, όταν ο Πρόεδρος επιστρέψει από δύο σημαντικά ταξίδια που είναι προγραμματισμένα στις 24-26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και 28-29 στο Παρίσι. Χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη.

Philenews