Νικολάτος: Δεν είπα πως δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, ανέφερε στον «Φ» ότι έχουν παρερμηνευτεί σε κάποιο βαθμό οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, κατά την παράδοση του τελικού πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα. Διευκρίνισε πως δεν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε κρατικούς αξιωματούχους ή πολιτικούς, όπως δόθηκε η εντύπωση μέσα από δημοσιεύματα και αρθρογραφία. Αυτό που δήλωσε, πρόσθεσε, είναι ότι από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Ερευνητική δεν εντόπισε να προκύπτει σκοπιμότητα ή δόλος από πλευράς αυτών που λάμβαναν τις αποφάσεις για μαζική έγκριση κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, δηλαδή των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, τόνισε ο κ. Νικολάτος, δεν είναι αρμοδιότητα των μελών της επιτροπής να καταλογίσουν ποινικές ευθύνες. Αυτό, είπε, είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, αφού μελετήσει το πόρισμα, θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς την απόδοση ευθυνών και ενδεχομένως την άσκηση διώξεων σε όσους κρίνει σκόπιμο.

Ο κ. Νικολάτος είπε ακόμα πως η σύντομη ομιλία του στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι το πόρισμα. Διαβεβαίωσε πως στο τελικό πόρισμα η επιτροπή καταγράφει με λεπτομέρεια και σαφήνεια όλα όσα εντόπισε κατά την έρευνα, γι’ αυτό άλλωστε και έγινε σαφής αναφορά στο μεγάλο ποσοστό παράνομων πολιτογραφήσεων, αλλά και σε σημαντικό ποσοστό πολιτογραφήσεων που δεν ικανοποιούσαν όλα τα κριτήρια.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ