Όχι σε αλλαγές στις Παγκύπριες Εξετάσεις, λένε οι καθηγητές

Ξεκάθαρη διαφωνία με τις επικείμενες αλλαγές στις Παγκύπριες Εξετάσεις και τη μετατροπή τους σε τετράμηνες στην Γ’ τάξη Λυκείου, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ. Αίτημα του οργανωμένου σώματος των καθηγητών είναι όπως αναβληθεί η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών και να συζητήσουν εκτενώς το θέμα με το υπουργείο Παιδείας ώστε να βρεθούν καλύτερες πολιτικές. Πέρα από τις εξετάσεις, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς γύρω από το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σημείωσε μιλώντας στον «Φ» ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπωλήθηκε γύρω από τις εξετάσεις. Ανάμεσα σε άλλα, είπε, η Συνδιάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017, η οποία προβλέπει από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2021 -2022) τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων σε πρόσβασης και σε απόλυσης. «Ζητάμε από τον υπουργό Παιδείας την αναστολή της εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας. Να ισχύσει δηλαδή ό,τι και φέτος, και το θέμα να συζητηθεί εκτενώς».

Επιπλέον, είπε, αποφασίστηκε να ζητήσουν από τον υπουργό Παιδείας να συνεχιστεί κανονικά η διεξαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο στην Α’ και Β’ τάξη Λυκείου, ωστόσο να μην εφαρμοστούν από την ερχόμενη χρονιά στη Γ’ τάξη Λυκείου. Πάντως, σημείωσε ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ακόμη και σε αυτό το σενάριο, υπογράμμισε ο κ. Πολυβίου, η ΟΕΛΜΕΚ θα εκφράσει τους ενδοιασμούς και τις διαφωνίες της για τις εν λόγω εξετάσεις και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπογράμμισε δε, ότι «ο χρόνος πιέζει και τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά. Με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο και με την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, τα παιδιά της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα δώσουν εξετάσεις. Η όποια απόφαση συνεπώς, πρέπει να έχει ληφθεί πριν από εκείνο το σημείο». Εκτίμησε, ακόμη, πως για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, το νομοσχέδιο πρέπει να φτάσει στη Βουλή και να περάσει για ψήφιση στην Ολομέλεια, προτού κλείσει για τη θερινή περίοδο.

Πέρα, όμως, από το διαδικαστικό κομμάτι ο κ. Πολυβίου επανέλαβε πως η ΟΕΛΜΕΚ διαφωνεί και με την παιδαγωγική πλευρά της συγκεκριμένης πρότασης του υπουργείου. «Αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και οι Παγκύπριες Εξετάσεις».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τις συζητήσεις για το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών. «Αυτό διότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε ότι εγκρίθηκαν πληθώρα ψηφισμάτων από τη Συνδιάσκεψη.

πηγη: Φilenews