Πειθαρχικές χάδι επιβάλλει το ΕΤΕΚ

Ποινές χάδι επιβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις το πειθαρχικό του ΕΤΕΚ, κάτι το οποίο απασχολεί μέλη της νέας Διοικούσας αλλά και τον νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κωνσταντή, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης των αποφάσεων, ώστε να αισθάνονται όλοι ότι ελέγχονται γι’ αυτές.

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως στα εμπλεκόμενα μέλη του ΕΤΕΚ στην κατασκευή του ξενοδοχείου στην πόλη Χρυσοχούς στο οποίο σημειώθηκαν εκτρωματικές υπερβάσεις επεβλήθησαν ποινές από επίπληξη μέχρι €100-€300.

Στο πλαίσιο συνέντευξης, όταν ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ κατά πόσον οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ξενοδοχείου στερήθηκαν την άδειά τους, ανέφερε, ότι «οι ποινές που επεβλήθησαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν ήταν οι αναμενόμενες και περιορίστηκαν σε χρηματικές ποινές μεταξύ €100-€300 ή και σε επίπληξη». Όταν υποδείξαμε πως επικεφαλής του Πειθαρχικού είναι ο ίδιος, ανέφερε πως οι ποινές επιβλήθηκαν προτού εκλεγεί πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Οι μόνοι που αποβλήθηκαν προσωρινά για τρία χρόνια από το ΕΤΕΚ τα τελευταία χρόνια ήταν ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο τέως δημοτικός μηχανικός Ευτύχιος Μαληκκίδης για την εμπλοκή τους στις δωροδοκίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφο.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ενδεχόμενη εξέταση πειθαρχικών αδικημάτων από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος τυγχάνει πολιτικός μηχανικός, αν βεβαίως προκύψει ποινική υπόθεση εναντίον του.

Ειδικά όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε, ότι για το Επιμελητήριο το θέμα ανέκυψε ύστερα από δημοσιεύματα στον Τύπο, ως επίσης και τις σχετικές αναρτήσεις του καναλιού Al Jazeera στο ΥouΤube, σε σχέση με ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Όπως είπε, το θέμα εξετάζεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ. Ο κ. Κωνσταντής επεσήμανε, πως σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Δεοντολογίας των Μελών ΕΤΕΚ Κανονισμών [ΚΔΠ 255/2012] (Κανονισμός 14), «…Αν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον μέλους, καμία πειθαρχική δίωξη δεν επιτρέπεται να ασκηθεί ή να συνεχιστεί εναντίον του, για λόγους που σχετίζονται με την ποινική δίωξη, μέχρι η τελευταία να περατωθεί οριστικά…». Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν υπάρχει τρόπος παράλληλης εξέτασης πειθαρχικών παραπτωμάτων όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική διαδικασία. Η πειθαρχική υπόθεση έχει ανατεθεί για χειρισμό σε Κλιμάκιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, το οποίο έχει αποταθεί στην Γενική Εισαγγελία για ενημέρωση επί του θέματος. Παράλληλα, σε αναμονή της απάντησης της Γενικής Εισαγγελίας και των όποιων εξελίξεων αυτή δρομολογήσει, γίνονται ενέργειες ώστε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Πειθαρχικό Συμβούλιο, η υπόθεση να μπορεί να προχωρήσει σε διερεύνηση.

Για τις πειθαρχικές διώξεις των Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαληκκίδη, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ ανέφερε, ότι αυτές εξετάστηκαν σε συνέχεια της ποινικής τους καταδίκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, πως στους δύο επεβλήθη η ποινή της διαγραφής από το Μητρώο Μελών (για κάποιο χρονικό διάστημα) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πειθαρχική διαδικασία για άλλες 3-4 περιπτώσεις μελών του Επιμελητηρίου, για εμπλοκή τους στην εν λόγω υπόθεση.

Τέθηκε θέμα καθυστέρησης στην εξέταση καταγγελιών 

Σε παρατήρηση ότι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας αποτελεί έμμεση συγκάλυψη και πως, αντί να αποθαρρύνει όσους έχουν κατά νου να παρανομήσουν, ουσιαστικά τους ενθαρρύνει, ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΕΤΕΚ, και επειδή ο εκάστοτε πρόεδρος του Επιμελητηρίου προεδρεύει του Πειθαρχικού Συμβουλίου, έθεσε το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση καταγγελιών για πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και για τις ποινές που επιβάλλονται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πειθαρχική διαδικασία, δηλαδή την εξέταση των καταγγελιών και ακολούθως την εκδίκαση των υποθέσεων, ανέφερε πως είναι γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ίδια τη διαδικασία την οποία το Πειθαρχικό Συμβούλιο οφείλει να ακολουθήσει. Το ΕΤΕΚ έχει αναγνωρίσει το γεγονός αυτό και μελέτησε τρόπους για επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας, με τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου, είπε για να προσθέσει, πως στην παρούσα φάση το Επιμελητήριο έχει ετοιμάσει τροποποιητικούς κανονισμούς οι οποίοι και προωθήθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τα περαιτέρω.

Ένα μέτρο που προωθεί το Επιμελητήριο είναι η δημοσιοποίηση των αποφάσεων ώστε να ελεγχόμαστε κι εμείς για τη στάση που τηρούμε, είπε ο κ. Κωνσταντή. Αυτό βεβαίως εντός του επιτρεπόμενου από την κείμενη νομοθεσία πλαισίου και συμμορφούμενοι με τις πρόνοιες για προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε. Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι όντως αυτή την περίοδο ανάμεσα στις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν περιλαμβάνεται και η κατεδάφιση των διατηρητέων της Αρχιεπισκοπής.