Ψήνεται το deal της χρονιάς στον τομέα της υγείας

Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Το deal της χρονιάς στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ξένοι επενδυτές υπέβαλαν πρόταση εξαγοράς, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λευκωσία. Οι προθέσεις των ξένων επενδυτών κοινοποιήθηκαν, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο ΔΣ του νοσοκομείου πριν από περίπου ένα μήνα και οι διαπραγματεύσεις γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα. Το θέμα αναμένεται να κλείσει θετικά ή αρνητικά εντός του καλοκαιρού, με τις πιθανότητες να γέρνουν, με βάση τα όσα μας έχουν μεταφέρει, προς την ολοκλήρωση του deal. Αν και γνωρίζουμε το όνομα του ιδιωτικού νοσοκομείου, για ευνόητο λόγο δεν θα γράψουμε το όνομα του. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε όταν έχουμε νεότερα.

Λίφτινγκ στο Crowne Plaza στη Λεμεσό

Πράσινο φως αναμένεται να ανάψει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην αυριανή της συνεδρία η περιβαλλοντική αρχή για προσθήκες και μετατροπές στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στη Λεμεσό, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ‘Nicos Karantokis Holdings Ltd’. Το έργο αφορά την κατασκευή νέου κτηρίου 8 ορόφων, το οποίο θα εφάπτεται στα ανατολικά του υφιστάμενου ξενοδοχείου. Το νέο κτήριο θα έχει ύψος 36.37 μέτρων, με δυναμικότητα 22 δωματίων και συνολικά 48 κλινών. Στους πρώτους τέσσερις ορόφους θα υπάρχουν 4 δωμάτια ανά όροφο, ενώ στους 4 τελευταίους ορόφους θα υπάρχουν σουίτες με καθιστικό και κουζίνα. Στον τελευταίο όροφο θα υπάρχει roof garden, με βεράντα εμβαδού 120.7 τ.μ.

Στο υπόγειο του νέου κτηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, θα κατασκευαστούν νέες θέσεις στάθμευσης, κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες, καθώς και αποθήκες και δωμάτια για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά στον υπόγειο χώρο του υφιστάμενου ξενοδοχείου (δυτικό άκρο) θα κατασκευαστούν νέοι χώροι για υπηρεσίες χαλάρωσης και ευεξίας (μασάζ, σπα, σάουνα κ.τ.λ.). Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση και διαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων (γυμναστήριο, αποδυτήρια, ντουζιέρες, αίθουσα πρωινού). Το νέο κτήριο θα συνδέεται με το υφιστάμενο ξενοδοχείο, μέσω μεταλλικού τούνελ, το οποίο θα βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Η πρόσβαση στο νέο κτήριο θα γίνεται είτε μέσω του νέου μεταλλικού τούνελ, είτε από ξεχωριστή είσοδο στα ανατολικά.

Τέλος, με βάση τη μελέτη που κατατέθηκε, δεν προγραμματίζονται οποιαδήποτε έργα εκτός του τεμαχίου (χερσαίου χώρου) που βρίσκεται σήμερα εγκατεστημένο το ξενοδοχείο Crowne Plaza.

Άλλαξε χέρια το 0,6% της Τρ. Κύπρου

Στην αύξηση του ποσοστού που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου προχώρησε η CarVal Investors. Όπως κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο  Αξιών Κύπρου, αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του συγκροτήματος στο 6% από το 5,4% που κατείχε προηγουμένως. Η CarVal Investors είναι ένας παγκόσμιος διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων που επικεντρώνεται σε αναξιοπαθούντα περιουσιακά στοιχεία και ανεπάρκειες στην αγορά. Από το 1987 μέχρι σήμερα, η ομάδα της CarVal επένδυσε ευκαιριακά 123 δισ. δολάρια σε 5.480 συναλλαγές σε 82 χώρες. Πάντως, με αυτή την εξαγορά είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, πίσω από τη Lamesa Investments Limited και την Caius Capital.

Ανοίγει τον Σεπτέμβριο το εκπτωτικό χωριό

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το εκπτωτικό χωριό Neo Plaza, στην Κοκκινοτριμιθιά. Οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκεί περίπου 45 καταστήματα μόδας, εστίασης και ψυχαγωγίας. Θα πρόκειται στην ουσία για έναν διαφορετικό και δυναμικό ‘’all- day’’ προορισμό, στον οποίο θα απασχολούνται πέραν των 400 ατόμων. Ανυπομονούμε ήδη να το επισκεφθούμε και να το συγκρίνουμε με άλλα εκπτωτικά χωριά, άλλων χωρών.

Επένδυση από Photos Photiades Breweries

Η Photos Photiades Breweries, μέλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδύσεις στο εμφιαλωτήριό της, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονης τεχνολογίας και νέας γενιάς συστημάτων. O νέος εξοπλισμός επιτρέπει σημαντική μείωση της θερμικής ενέργειας, με ποσοστό που ξεπερνά το 20%, ενώ το σύστημα αυτοματοποίησης ευνοεί μεγάλη εξοικονόμηση νερού, με ποσοστό που φθάνει τα 52%. Η επένδυση αυτή, ύψους €2 εκατ., έρχεται σε συνέχεια του επενδυτικού προγράμματος του 2019, ύψους €15 εκατ. και με την ολοκλήρωσή της, η Photos Photiades Breweries καθίσταται μια από τις πλέον σύγχρονες ζυθοποιίες στον κόσμο, έτοιμη να επιτύχει τους στόχους της για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Σήμερα, πάντως, στο ζυθοποιείο της Photos Photiades Breweries, του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, παράγονται η Carlsberg Pilsner, η Carlsberg 0.0, η πρώτη ιστορικά κυπριακή μπύρα ΛΕΩΝ, η Krauzer και άλλα εξειδικευμένα malt drinks, ειδικά για σκοπούς εξαγωγών.

Mεγάλη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σημαντική αναγνώριση για την αριστεία του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί το γεγονός ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά συμπεριλαμβάνεται στον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της Quacquarelli Symonds, QS World University Rankings.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό κυπριακό Πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στα κορυφαία πανεπιστήμια και κατατάσσεται πλέον στην 440η θέση παγκοσμίως, βελτιώνοντας τη θέση του συγκριτικά με την περσινή χρονιά κατά 37 θέσεις. Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS – QS World University Rankings, κατατάσσει τα 1.300 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ φέτος αξιολογήθηκαν περισσότερα από 5.500 πανεπιστήμια από 80 χώρες. Σημαντική όντως αυτή η διάκριση, όπως και οι διακρίσεις που καταγράφουν άλλα κυπριακά πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν όντως μια καλή και φθηνότερη εναλλακτική επιλογή μετά το Brexit.

Διαδικτυακά πλέον οι εγγραφές ανέργων

Από τις 15 Ιουνίου, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας μπήκε σε μία νέα κανονικότητα, αφού άρχισε η μετάβαση στις διαδικτυακές διαδικασίες και με τον τερματισμό των αυτόματων ανανεώσεων εγγραφών ανέργων, οι οποίες θα γίνονται διαδικτυακά. Διαδικτυακά γίνονται πλέον και οι νέες εγγραφές ανέργων. Στην ουσία, Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως και πολίτες τρίτων χωρών που έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμένουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Αιτητών Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης  για εξεύρεση εργασίας και συμβουλευτική καθοδήγηση μέσω της  Διαδικτυακής Πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι πολίτες διατηρούν ενεργή εγγραφή στο Μητρώο Αιτητών Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα πρέπει να ανανεώσουν την εγγραφή τους μέσω της Διαδικτυακής Πλατφόρμας, αφού οι αυτόματες ανανεώσεις των εγγραφών που άρχισαν από τις 17/3/2020 σταματούν. Οι οδηγίες χρήσης της Διαδικτυακής Πλατφόρμας υπάρχουν αναρτημένες τόσο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας, όσο και στην ίδια τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα.

Αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων αλλά…

Mε αύξηση 9,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έκλεισε το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε ό,τι αφορά τις συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων τον Μάιο. Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, οι συνολικές εγγραφές αυξήθηκαν κατά 9,8 και ανήλθαν στις 15.352, σε σύγκριση με 13.978 κατά την ίδια περίοδο του 2020, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν αυξήθηκαν κατά 8,1% και έφτασαν τις 11.785. Από το σύνολο των επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν, 4.687 ή 39,8% ήταν καινούρια και 7.098 ή 60,2% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Επιπρόσθετα, οι εγγραφές λεωφορείων μειώθηκαν στις 26 την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2021, από 36 την ίδια περίοδο του 2020, ενώ οι εγγραφές οχημάτων μεταφοράς φορτίου μειώθηκαν στις 1.820 την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2021, σε σύγκριση με 1.947 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας ποσοστιαία μείωση 6,5%. Τέλος, οι εγγραφές μοτοποδηλάτων κάτω των 50 κυβικών εκατοστών αυξήθηκαν στις 128 την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2021, από 55 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας άνοδο 132,7%, ενώ οι εγγραφές μοτοσικλετών με κινητήρα άνω των 50 κ. εκ. αυξήθηκαν κατά 56,7% στις 1.421 την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2021, σε σύγκριση με 907 την ίδια περίοδο του 2020.

Πάντως, αν συγκρίνουμε τα συνολικά νούμερα με αυτά του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, τότε καταγράφεται μείωση της τάξης του 22%.

Philenews