Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ δεν δεσμεύθηκε για κανένα υποψήφιο

Η ΕΔΕΚ ούτε συμφώνησε, ούτε υπαναχώρησε από τη δημιουργία οποιουδήποτε μπλοκ, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, στις αναφορές για υπαναχώρηση του κόμματος του για στήριξη κοινού υποψηφίου για την προεδρία της Βουλής. Επιβεβαιώνει ότι μέχρι και λίγη ώρα πριν από την είσοδο στην Ολομέλεια βρισκόταν σε εξέλιξη ένα έντονο παρασκήνιο, στο οποίο όπως επισημαίνει το κόμμα του δεν συμφώνησε στη δημιουργία μίας συνεργασίας για διαμοιρασμό της προεδρίας της Βουλής από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία, όπως υποδεικνύει, ούτως ή άλλως από μόνα τους συνάθροιζαν 32 ψήφους και δεν είχαν ανάγκη την ΕΔΕΚ.

Διαμηνύει παράλληλα πώς εάν κάποιοι ήθελαν την ΕΔΕΚ ως δεκανίκι για να δικαιολογήσουν τις δικές τους επιλογές, λογάριασαν λάθος. Αναφέρει ακόμα ότι  η συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ για ψήφιση του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν σε προχωρημένο στάδιο και διερωτάται γιατί τελικά δεν ολοκληρώθηκε και εάν ακόμα και για αυτό θα καταλογίσουν κάποιοι ευθύνες στην ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλά ακόμα για τις προεδρικές εκλογές του 2023, για την προοπτική συνεργασιών, καθώς επίσης και την εκλογή Αννίτας Δημητρίου με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα του κόμματος του για συνεργασία.

– Οργιώδες το παρασκήνιο για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής. Οι πληροφορίες έφεραν την ΕΔΕΚ το μεσημέρι σε μπλοκ προς στήριξη Άντρου Κυπριανού και το απόγευμα βρέθηκε σε κοινό μέτωπο με ΔΗΚΟ. Το παρασκήνιο λέει ότι ενδοκομματικό βέτο ανέτρεψε την πρώτη προοπτική και η δική σας αποχώρηση οδήγησε και το ΑΚΕΛ εκτός του υπό συγκρότηση μετώπου…

-Όντως υπήρξε οργιώδες παρασκήνιο για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Η ΕΔΕΚ συνειδητά απουσίαζε από αυτό. Η ΕΔΕΚ δεν δεσμεύτηκε να στηρίξει κανέναν υποψήφιο και δεν ζήτησε στήριξη από κανένα κόμμα. Είναι προφανές ότι κάποιοι για να δικαιολογήσουν την αποτυχία των σχεδιασμών τους και κάποιοι την αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσαν προς τρίτους, προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη σε άλλους. Η ΕΔΕΚ ούτε συμφώνησε, ούτε υπαναχώρησε σε δημιουργία μπλοκ για στήριξη πρότασης για εκ περιτροπής προεδρία μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Αφού σε αυτό θα συμμετείχαν τα δύο μεγάλα κόμματα τι ανάγκη είχαν την ΕΔΕΚ; ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συγκέντρωναν 32 από τις 56 ψήφους και μπορούσαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής από την πρώτη ψηφοφορία. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στο μπλοκ γιατί δεν ψήφισαν τον Άντρο Κυπριανού όπως είχαν υποσχεθεί για να εκλεγεί; Θα συγκέντρωνε 22 ψήφους έναντι 21 της κυρίας Δημητρίου. Εάν κάποιοι ήθελαν την ΕΔΕΚ ως δεκανίκι για να δικαιολογήσουν τις δικές τους επιλογές, λογάριασαν λάθος. Είναι επίσης γνωστό ότι η συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ για ψήφιση του κ. Παπαδόπουλου ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε; Και για αυτό ευθύνεται η ΕΔΕΚ; Οι δικαιολογίες που προβάλλονται δεν αντέχουν στη βάσανο της κριτικής. Ας είναι ειλικρινείς και δημόσια ας δικαιολογήσουν τις επιλογές τους και ας απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κάποιοι για να μειώσουν την αξία της στάσης που τήρησε η ΕΔΕΚ στην ψήφιση του προϋπολογισμού και τα όσα κεφαλαιοποίησε προς όφελος των πολιτών, είχαν υποστηρίξει και επέμεναν ότι τάχατες υπήρξε συμφωνία για την Προεδρία της Βουλής. Σήμερα τι έχουν να πουν; Θα απολογηθούν δημόσια ή θα το παρακάμψουν όπως συνηθίζουν;

– H ανάδειξη της κ. Δημητρίου λέει κάτι για το πολιτικό σκηνικό; Στέλνει κάποιο μήνυμα;

-Η ανάδειξη της κ. Δημητρίου θα στείλει σωστό μήνυμα εάν στο τέλος της θητείας της ο απολογισμός θα είναι θετικός. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έστω και εάν δεν την ψηφίσαμε, θα συνεργαστούμε μαζί της εποικοδομητικά, αρκεί η ίδια να το θέλει, για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Philenews