Στον θανατικό ανακριτή τα πορίσματα για τον Θανάση Νικολάου

Στον θανατικό ανακριτή στη Λεμεσό θα τεθούν όλα τα πορίσματα εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν το ειδικό οστό του Θανάση Νικολάου. Αυτό αποφάσισε χθες η Νομική Υπηρεσία μετά που είδε και τις δύο εκθέσεις που ήρθαν από την Ελλάδα μετά την εξειδικευμένη εξέταση στο υοειδές οστό.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η έκθεση του παθολογοανατόμου Εμμανουήλ Αγαπητού που διόρισε η Νομική Υπηρεσία για να εξετάσει το οστό, εμφανίζει μερική διαφοροποίηση συγκριτικά με την έκθεση της καθηγήτριας Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία διορίστηκε από την οικογένεια. Η καθηγήτρια, τόσο στην έκθεσή της όσο και χθες που εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές, ήταν απόλυτη στα συμπεράσματά της ότι το σπάσιμο του υοειδούς οστού οφειλόταν σε απαγχονισμό ή στραγγαλισμό ενώ αυτός ήταν εν ζωή. Στο πόρισμα Αγαπητού, αναφέρεται ότι: Ενδέχεται η ενέργεια (δηλαδή το σπάσιμο) να έγινε εν ζωή. Η άποψη αυτή επιδέχεται διάφορες εκδοχές γι’ αυτό και η Νομική Υπηρεσία, επειδή η υπόθεση είναι ορισμένη σύντομα στον θανατικό ανακριτή, θα του αποστείλει και τις δύο εκθέσεις ώστε να δει ποια εξέλιξη θα υπάρξει.

Σημειώνεται ότι στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας υπάρχει και τρίτη έκθεση, η οποία προέρχεται από ανθρωπολόγο που εξέτασε τα οστά του Θανάση μετά την εκταφή του τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτή η έκθεση θα διαβιβαστεί στον θανατικό ανακριτή για μελέτη. Πάντως, μέχρι χθες, η έκθεση του κ. Αγαπητού δεν είχε παραδοθεί στον δικηγόρο της οικογένειας, όπως είχε διατάξει το Δικαστήριο.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», η Νομική Υπηρεσία τελεί εν αναμονή της θέσης του θανατικού ανακριτή για να αποφασίσει κατά πόσον θα διατάξει έναρξη νέων ερευνών.

Χθες, με ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία γνωστοποίησε ότι παρέλαβε την τελευταία έκθεση του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Δημοκρατία για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου.«Με αυτή την αφορμή, συνεκλήθη σήμερα (χθες) το πρωί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας. «Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή των οστών θα τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή που διεξάγει τη θανατική ανάκριση. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αξιολογούνται και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ενέργειες», αναφέρει η Νομική Υπηρεσία.

Χθες, ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκής Λουκαΐδης, δήλωσε στον «Φ» ότι βρίσκεται σε αναμονή της παράδοσης της έκθεσης του κ. Αγαπητού ώστε να την συγκρίνει με αυτήν της κ. Καραγιάννη, ώστε να αποκομιστεί άποψη για τα ευρήματά τους. Η υπόθεση είναι ορισμένη ενώπιον θανατικού ανακριτή για τις 8 Ιουλίου, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία, όπως πληροφορούμαστε, θα παραδώσει τις εκθέσεις των ειδικών άμεσα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυστοκία να διαταχθεί νέα έρευνα, νοουμένου ότι έχουν ήδη γίνει δύο (μια από την Αστυνομία και μια από δύο Ποινικούς Ανακριτές) και γι’ αυτό θ’ αφήσει το θέμα να ξεκαθαρίσει στον Θανατικό Ανακριτή πριν λάβει την τελική απόφαση.

«Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης»

Χθες, η παθολογοανατόμος Δήμητρα Καραγιάννη, η επιστήμονας που ορίστηκε από την οικογένεια του Θανάση Νικολάου ως τεχνική σύμβουλος για εξέταση των οστών στην Αθήνα, εμφανίστηκε κάθετη για τα πορίσματά της.

Η δρ Καραγιάννη είπε ότι εξέτασε 325 πλακίδια (γυάλινες επιφάνειες) από το παρασκεύασμα του υοειδούς οστού που παραλήφθηκε. «Υπάρχουν ευρήματα τα οποία από τη στιγμή που δεν ανακοινώθηκαν δημόσια, δεν μπορώ να εκθέσω. Μπορώ να πω ότι δεν είναι αυτό που νόμιζαν τόσα χρόνια», τόνισε. «Υπάρχουν ευρήματα τα οποία έχω αποδείξει, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι όταν έκλεισε ο φάκελος πριν από 16 χρόνια», είπε η δρ Καραγιάννη.

Η ίδια δήλωσε ότι δίχως την εκταφή δεν θα είχαν εντοπιστεί αυτά τα ευρήματα. «Αυτά που βρήκα εγώ δεν θα μπορούσαν να βρεθούν αν δεν γινόταν εκταφή. Ευτυχώς που έγινε, η αλήθεια θα φανεί, κι αυτό να το θεωρήσετε δεδομένο. Τα ευρήματα είναι βάσιμα με αποδείξεις και όχι ενδείξεις», συμπλήρωσε. Η δρ Καραγιάννη πρόσθεσε ότι τα ευρήματά της δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι τώρα πρέπει να αρχίσουν όλα από την αρχή. Υπάρχει μια κάκωση στο υοειδές οστό που δεν μπορούσε να προκληθεί από άλλη αιτία, ήταν ξεκάθαρο ότι έγινε προθανάτια διά στραγγαλισμού ή απαγχονισμού», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν ήρθε σε επαφή με τους γονείς γιατί προσπαθεί να παραμείνει όσο το δυνατό πιο ανεπηρέαστη.

Τέλος, σημείωσε ότι στάλθηκε η έκθεση της και στον Γενικό Εισαγγελέα και στον δικηγόρο της οικογένειας. «Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση της ως μητέρα», είπε κλείνοντας η δρ Καραγιάννη.

ΠΩΣ ΕΚΤΥΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο Θανάσης εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Εκείνο το πρωί ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στη μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μέλος της Εθνικής Φρουράς επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο. Τελικά, ο Θανάσης βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ύψους 30 μέτρων. Από την πλευρά της οικογένειας όμως, ήταν κατηγορηματική η θέση πως ο νεαρός δεν είχε σε καμία περίπτωση δείξει το παραμικρό σημάδι ότι ενδέχεται να προβεί σε μια απονενοημένη πράξη. Τότε υπήρχαν αναφορές για μπούλινγκ που δεχόταν στον στρατό και για καταγγελίες που είχε κάνει στους ανωτέρους του. Το πόρισμα της Αστυνομίας που καθυστέρησε αρκετά για να ετοιμαστεί, δεν βρήκε ζητήματα που παρέπεμπαν σε εγκληματική ενέργεια, ενώ το πόρισμα των Ποινικών Ανακριτών δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο.

Philenews