Tουρισμός: Δουλειά το τριήμερο και μετά… χάος

Προβληματισμός και αβεβαιότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το σκηνικό στον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, με τις χαμηλές πληρότητες να αποτελούν τον κοινό παρονομαστή για το σύνολο των μονάδων που λειτουργούν σήμερα. Αυξημένες πληρότητες αναμένονται πάντως το τριήμερο του κατακλυσμού, που αρχίζει σήμερα, αλλά η συνέχεια είναι ιδιαίτερα αμφίβολη, με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να σκέφτονται να κλείσουν ακόμα και μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία κατέγραψαν με δηλώσεις τους χθες στο ΚΥΠΕ οι κατά τόπους πρόεδροι του ΠΑΣΥΞΕ, επιβεβαιώνοντας το ρευστό σκηνικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και σχολιάζοντας την απαισιοδοξία των μελών του συνδέσμου ανέφερε πως η κάθε μονάδα, αναλόγως των κρατήσεων της, και των εξελίξεων στον τουρισμό, έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να λάβει τις αποφάσεις που η ίδια θεωρεί ορθές για το μέλλον της επιχείρησης της.

Την ίδια ώρα, τόνισε εκ νέου την ανάγκη στήριξης του τομέα μέσα από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ωστόσο πως για την ώρα δεν υπάρχει ανησυχία ότι τα σχέδια -που επιδοτούν το εργασιακό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων- δεν θα συνεχιστούν, εξέλιξη που θα διευκολύνει τη λειτουργία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ακόμα και με χαμηλές πληρότητες.

Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, επιβεβαίωσε πως ήδη μεγάλος αριθμός ξενοδόχων στην ελεύθερη Αμμόχωστο προβληματίζονται κατά πόσο θα αφήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους.

Το τριήμερο του Κατακλυσμού υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από Κύπριους, είπε ο κ. Τάκκας, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 70% αλλά, αντιλαμβανόμαστε, όπως είπε, ότι μιλάμε για διήμερα, μονοήμερα και μάξιμουμ τριήμερα. Καλοδεχούμενα μεν, αλλά δεν μπορούν να συντηρήσουν τη βιομηχανία στην περιοχή, είπε. Για τον Ιούλιο, ανέφερε ο Δώρος Τάκκας, δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, αφού οι κρατήσεις που δεχόμαστε από Ρώσους είναι της τελευταίας στιγμής και είναι γνωστό σε όλους πως μέχρι τις 19 Ιουλίου τουλάχιστον υπάρχει απαγορευτικό από το Ηνωμένο Βασίλειο για εξερχόμενο τουρισμό και μέσα σε αυτούς είναι και η Κύπρος.

Η κατάσταση στην Πάφο δεν είναι καλύτερη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας, Θάνο Μιχαηλίδη, να αναμένει πως, με εξαίρεση το τριήμερο του Κατακλυσμού, όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου αναμένονται να κυμανθούν γύρω στο 40%, όλος ο Ιούνιος δεν θα υπερβεί το 15%,  στην καλύτερη περίπτωση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης  ανέφερε πως για τα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου, που η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πιο μεγάλη αγορά, οι πληρότητες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν αν δεν αλλάξει η κατάσταση της αγοράς αυτής.

Η Λάρνακα χάνει και από τον εσωτερικό τουρισμό

Δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Λάρνακα, με την πρόεδρο του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Ιωάννα Φλωρεντιάδου να δηλώνει πως, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία της επαρχίας. Σύμφωνα με την ίδια, για τον μήνα που διανύουμε τα ξενοδοχεία της Λάρνακας έχουν πληρότητες μεταξύ 15-20% και είναι αρκετά μειωμένες από εκείνες που αναμέναμε, είπε, αν εξαιρέσουμε το τριήμερο του κατακλυσμού, για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμπατριώτες μας. Οι κύριες αγορές τουριστών στη Λάρνακα αυτή την περίοδο είναι η ρωσική και σε μικρότερο βαθμό Ισραήλ και Λίβανος και κάποιοι Ουκρανοί. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κάποια κινητικότητα και από Γερμανία και Πολωνία. Το δυσκολότερο για την επαρχία της Λάρνακας είναι, κατά την ίδια, ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε εγχώριο τουρισμό. Με την πληρότητα των ξενοδοχείων της Λεμεσού να μην ξεπερνά το 40% για τον Ιούνιο, σε αβεβαιότητα βρίσκονται και οι ξενοδόχοι τις Λεμεσού.

Philenews