Ξενοδοχείο με πύργο 16 ορόφων στον Πύργο Λεμεσού

Το 2025 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το πολυτελές ξενοδοχείο «Zaria Resort – Grand Hyatt Limassol» στην κοινότητα Πύργου, της επαρχίας Λεμεσού. Το έργο αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 300 δωματίων και 40 οικιστικές μονάδες. Με την έκδοση γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής λήφθηκαν όροι σε σχέση με την κατασκευή του έργου όπως προτάθηκε από τους μελετητές. 

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν συναινεί στη δημιουργία του προτεινόμενου παραλιακού πεζόδρομου/ ποδηλατόδρομου, που εφάπτεται του κρατικού παράκτιου τεμαχίου που βρίσκεται νότια των οικοπέδων της ανάπτυξης. Στον χώρο που εισηγείται η μελέτη να χωροθετηθεί πεζόδρομος με βάση την πολεοδομική άδεια για διαχωρισμού οικοπέδων, έχουν εντοπιστεί είδη του Κόκκινου Βιβλίου, καθώς και προστατευόμενοι οικοτόποι οι οποίοι τυγχάνουν προστασίας μέσα από ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες και πρέπει να τύχουν ειδικής διαχείρισης.

Επομένως με βάση την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής, ο πεζόδρομος που προβλέπεται στα έργα της εν λόγω ανάπτυξης, πρέπει να αφαιρεθεί από τη σχετική άδεια για διαχωρισμό οικοπέδων και να εξεταστεί ως ξεχωριστό έργο μετά από την υποβολή και αξιολόγηση σχετικού Εντύπου Πληροφοριών, εκ μέρους της αρμόδιας Αρχής.

Επίσης στο θέμα της τοποθέτησης του εν λόγω πεζόδρομου, τέθηκε το ζήτημα της περιβαλλοντικής σημαντικότητας του συνορεύοντος παραλιακού κρατικού τεμαχίου, (με έκταση 300 μέτρων ακτογραμμής), για τα είδη χλωρίδας που φιλοξενεί και για το οικοσύστημα με αμμοθίνες που επιβάλλεται να προστατευτούν.

Συγκεκριμένα, στο παράκτιο νότιο μέρος των τεμαχίων έχουν καταγραφεί αμμοθίνες οι οποίες είναι οικοσυστήματα που συντηρούν μεγάλη βιοποικιλότητα με σημαντικά είδη φυτών και ζώων. Ο παράκτιος χώρος που φιλοξενεί τα αμμοθινικά οικοσυστήματα στα εν λόγω τεμάχια της ανάπτυξης, είναι ίσως ο μοναδικός χώρος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την εξέταση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ζήτησε επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία για τους οικότοπους και τη χλωρίδα, τη θέση, την έκταση  και την κατάσταση του αμμοθινικού οικοσυστήματος, των ειδών του κόκκινου βιβλίου της Κύπρου σε σχέση με τα όρια των ιδιωτικών τεμαχίων ανάπτυξης.

Το έργο «Zaria Resort – Grand Hyatt Limassol» θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από την Anolia Holdings Ltd. Σε απόσταση περίπου 1χλμ. βρίσκεται ιδιωτική μαρίνα του Αγίου Ραφαήλ. Στην περιοχή κοντά στην παραλία υπάρχουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες και διάφορα οικιστικά και τουριστικά συγκροτήματα. Η εταιρεία Anolia Holdings έχει λάβει έγκριση για κατασκευή, επίσης, δύο πολυώροφων κτιρίων 16 και 18 ορόφων στο βόρειο μέρος του εν λόγω έργου. Επίσης, έγινε αίτηση για κατασκευή δύο κυματοθραυστών έμπροσθεν της ανάπτυξης «Zaria Resort – Grand Hyatt Limassol» και αναμένεται σύντομα απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

To έργο αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα η οποία περιλαμβάνει δυτική και ανατολική πτέρυγα. Οι δύο πτέρυγες έχουν ύψος 36,5μ. και αποτελούνται από 8 ορόφους και συνολικά διαθέτουν 300 δωμάτια. Στην ανατολική πτέρυγα πέραν της ξενοδοχειακής μονάδας υπάρχει και οικιστική ανάπτυξή – πύργος με ακόμα 16 ορόφους (9ος έως 24ος όροφος, με συνολικό ύψος 109μ.) ο οποίος αποτελείται από 40 διαμερίσματα.

Τα 40 διαμερίσματα χωρίζονται σε 5 διαφορετικούς τύπους με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: • 9 διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, • 14 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, • 16 διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, • 1 ρετιρέ (penthouse).