3,728 εκποιήσεις στην πανδημία

Oι τράπεζες έβγαλαν στο σφυρί 3,728 ακίνητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διαρκούσης της πανδημίας, κατά τους μήνες που ήταν σε ισχύ ο νόμος για τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από τους 3,728 πλειστηριασμούς, το 21%, που αντιστοιχεί σε 438 ακίνητα, κατέληξε σε πωλήσεις. Μάλιστα, τα 92 από αυτά τα ακίνητα, δηλαδή 2.46%, ήταν κατοικίες και διαμερίσματα, χωρίς ωστόσο, να αποτελούν την κύρια κατοικία των δανειοληπτών, σύμφωνα με τους τραπεζικούς οργανισμούς. Τα υπόλοιπα 391 ακίνητα που πωλήθηκαν αφορούσαν χωράφια.

Λόγω της πανδημίας, η πλειοψηφία των πλειστηριασμών που διεξήχθησαν ήταν ηλεκτρονικοί. Από τη Δευτέρα επαναρχίζουν οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, με την πραγματοποίηση 66 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επτά κατοικίες, πέντε διαμερίσματα, 39 χωράφια, 13 οικόπεδα, ένα γραφείο και έναν βιοτεχνικό χώρο.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στον «Φ» πως κανένα από τα διαμερίσματα και τις κατοικίες που θα τεθούν σε πλειστηριασμό την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποτελούν κύρια κατοικία, δεδομένης της δέσμευσης των τραπεζών πως δεν προχωρούν σε εκποιήσεις κυρίων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ. Όπως μας λέχθηκε, τα περισσότερα διαμερίσματα και κατοικίες που αποτελούν εξασφάλιση για τον δανεισμό του ενυπόθηκου οφειλέτη, ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, έτσι, λαμβάνουν εισοδήματα.

Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει πως από το 2015 μέχρι το 2020 εκποιήθηκαν μόνο έξι κύριες κατοικίες, με μέση αξία τις €523 χιλ. και ότι οι εκποιήσεις επικεντρώνονται σε αγροτεμάχια μικρής αξίας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τελευταίους 16 μήνες που η πανδημία ταλαιπωρεί την Κύπρο, οι εκποιήσεις ήταν στον «πάγο» για συνολική περίοδο 12 μηνών.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Μαρτίου μέχρι την 31η Αυγούστου του 2020, οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε οικειοθελή αναστολή των εκποιήσεων. Στη συνέχεια, οι εκποιήσεις επανήρχισαν, για να ανασταλούν από τη Βουλή από την 29η Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου του 2021. Η  Βουλή, ακολούθως, επέκτεινε την αναστολή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021.

Ετοιμάζεται η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Στο τραπέζι βρίσκονται οι 13 προτάσεις νόμου που τροποποιούν τον νόμο για τις εκποιήσεις και δίνουν και δικαίωμα στους δανειολήπτες να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Το ΑΚΕΛ, όπως ανακοίνωσε χθες, θα αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών «από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες των τραπεζών». Όπως μας λέχθηκε, με το άνοιγμα της Βουλής θα επιχειρηθεί να κατατεθεί από τα κόμματα μία πρόταση, με την οποία θα υπάρξει συνολική ρύθμιση του θέματος.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αναπομπή του νόμου

Χθες, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αναπομπή από τον Πρόεδρο του νόμου για παράταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι τις 31/10/21. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, δήλωσε πως η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που συνειδητά καλύπτει την αυθαιρεσία των τραπεζών. Υποστήριξε, επίσης, πως η κυβέρνηση επιλέγει τη συσκότιση και την αδιαφάνεια, αποκρύβοντας στοιχεία και επιστολές της ΕΚΤ από τη Βουλή.

Από την άλλη, η ΕΔΕΚ υποστηρίζει πως η λύση στο πρόβλημα δεν δίνεται μέσω της προσωρινής αναστολής των εκποιήσεων αλλά μέσω της δυνατότητας του πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη όταν διαφωνεί για υπερχρεώσεις, υποθήκη και εκποίηση. Τέλος, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ) υποστηρίζει πως η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι ήδη πάρα πολύ εκτεθειμένοι με την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις και την παράκαμψη των θέσεων της ΕΚΤ, όπως εκφράστηκαν στην επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ.

Philenews