Αγώνας για τα κτίρια της φάρμας Αθαλάσσας (Εικόνες)

Κτίρια ηλικίας πέραν των εκατόν χρόνων που βρίσκονται στις παρυφές των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αθαλάσσα, και απέναντι επό το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, απειλούνται με κατεδάφιση.

Όπως έγινε γνωστό η έκταση παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο το οποίο στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών για ανέγερση δικών του εγκαταστάσεων αποφάσισε να κατεδαφίσει των παλαιά αυτά κτίρια που ανάγονται στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τα κτίρια αυτά κατά καιρούς είχαν διάφορες χρήσεις αφού αποτελούσαν μέρος του ευρύτερου συμπλέγματος που ήταν γνωστό σαν «Φάρμα της Αθαλάσσας». Υπήρξαν αποθήκες σιτηρών και συστατικό μεγάλου αγροκτήματος στο οποίο δούλευαν και φυλακισμένοι. Μετά την ανεξαρτησία μετατράπηκαν από το Τμήμα Γεωργίας σε γραφεία, εκτροφεία για κοτόπουλα και κουνέλια και χοιροστάσια. Μέρος του όλου συγκροτήματος είχαν κατεδαφισθεί για να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου που περνά μπροστά του.

Για την αποτροπή κατεδάφισης των κτιρίων άρχισε διαδικτυακή εκστρατεία με ευρεία απήχηση, καθώς είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι τα κτίρια έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Γίνεται λόγος ιδιαίτερα για την εσωτερική μορφή και αρχιτεκτονική τους, με αξιόλογες μεταξύ άλλων αψίδες.

Για την αποτροπή της κατεδάφισης κινητοποιήθηκε προς την πλευρά του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΠΟΑΚ) και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατάφερε να αποτρέψει προς το παρόν την καταστροφή των κτιρίων. Αναφέρεται μάλιστα ότι το όλο θέμα έχει παραπεμφθεί στον τομέα διατήρησης της Πολεοδομίας. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι οικοδομές είναι αξιόλογες και με πολλές δυνατότητες επανα χρησιμοποιήσης αφού γίνουν ασφαλώς οι αναγκαίες απαραίτητες προσθαφαιρέσεις και συντηρήσεις. Ως εκ τούτου  θεωρούν ότι σαν πρώτο βήμα πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέες και παραπέμπουν στις ευαισθησίες αλλά και την αποστολή του ίδιου του Πανεπιστημίου για να αναλάβει δράσεις προς αξιοποίηση των κτιρίων. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του κ. Μελέτη Αποστολίδη που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Θεωρώ ότι πέραν της ανατροπής της κατεδάφισης και της διατήρησής τους, πρέπει να μπει ως προτεραιότητα και η λήψη μέτρων στήριξης. Και να μπει πλάνο για μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης σύντομα. Γιατί όχι με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, εφόσον το Πανεπιστήμιο τιμά αυτό τον θεσμό.»

Φωτογραφίες Γιώργος Μεσαρίτης