Αγώνες σε παράνομα στάδια

Τι μαθαίνουμε πάλι! Τα ποδοσφαιρικά στάδια της Κύπρου, εκτός τριών, λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας. Και σε τρεις βδομάδες αρχίζουν τα πρωταθλήματα. Ήδη όμως διεξάγονται σε αυτά φιλικοί αγώνες στην παρουσία κόσμου.

Μάλιστα, στην ευρωπαϊκή Κύπρο έχουμε στάδια που φιλοξενούν χιλιάδες κόσμο χωρίς όμως να διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας, ότι ενέχουν κινδύνους που απειλούν αυτές τις χιλιάδες προσώπων. Όπως συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα με το Τσίρειο Στάδιο όπου διεξήχθη ευρωπαϊκός μάλιστα αγώνας στην παρουσία μερικών χιλιάδων θεατών. Και όπως μαθαίνουμε, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, με επιστολή της στην ΚΟΠ και την Αστυνομία, ζητά να ενημερωθεί ποιος έδωσε τη συγκατάθεση του για να διεξαχθεί στο Τσίρειο το παιχνίδι.

Η ιστορία αυτή με την αδειοδότηση των σταδίων είναι καθεχρονική.  Θυμούνται παραμονές έναρξης των πρωταθλημάτων να τρέχουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, να κάνουν βελτιωτικά έργα που έχουν σχέση με την ασφάλεια, να πιέσουν και να παρακαλέσουν να τους δοθεί το πράσινο φως. Και τότε γίνονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις που οδηγούν στην έκδοση της άδειας.

Όπως μαθαίνουμε χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, εκτός από το Τσίρειο είναι αρκετά άλλα στάδια αφού άδεια μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει μόλις τρία γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Ο λόγος για το ΓΣΠ, το ΑΕΚ Αρένα και το Μακάριο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα φιλοξενεί μόνο 8000 φίλαθλους. Χωρίς άδεια παραμένουν το «Στέλιος Κυριακίδης», το Δασάκι, αλλά και το «Αντώνης Παπαδόπουλος», το οποίο μάλιστα αναμένεται να φιλοξενήσει τον επαναληπτικό αγώνα της Ανόρθωσης με την Ραπίντ Βιέννης στις 12 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι αιτήσεις για αδειοδότηση των γηπέδων έπρεπε να είχαν σταλεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου.