Αλίμονο αν συμβαίνει κάτι άλλο

Σε άλλες περιόδους και με άλλα δεδομένα το θέμα θα κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, θα ήταν ΤΟ θέμα για συζήτηση. Πρώτο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, πολύωρες συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, συγκρότηση ερευνητικών επιτροπών, πύρινες δηλώσεις από κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο. Στην περίπτωσή μας όμως, μια απλή πληροφορία κάπου στα ψιλά των εφημερίδων, ανάλογη περιορισμένη προβολή στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και μια καθησυχαστική δήλωση εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς και οι δεκάδες εθνοφρουροί, νεοσύλλεκτοι μάλιστα, συνεχίζουν απτόητοι την υπηρεσία και προσφορά προς την πατρίδα.

Βλέπετε 30 νεοσύλλεκτοι με στομαχικές διαταραχές από φαγητό που τους πρόσφερε η υπηρεσία σε αυτούς τους καιρούς, δεν είναι ελκυστικό γεγονός. Πολύ περισσότερο που  ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, μας πληροφόρησε ότι «ανάλογα συμπτώματα είχαν και στελέχη, τα οποία γευμάτισαν μαζί με τους εθνοφρουρούς.» Μας ενημέρωσε ακόμα «ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα εντοπίστηκε στην σάλτσα που χρησιμοποιήθηκε για το φαγητό.» Ενώ πρόσθεσε ότι «Για το θέμα ενημερώθηκε η εταιρεία catering η οποία προμήθευσε το ΚΕΝ Λάρνακας με το εν λόγω φαγητό και υπεδείχθη το πρόβλημα.» Αισθάνθηκε ακόμα την ανάγκη να μας πει ότι «είναι η πρώτη φορά στα τρία χρόνια στα οποία η Εθνική Φρουρά συνεργάζεται με την συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας φαγητού που παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα.» Ο ίδιος μας πληροφόρησε «ότι περιστατικά δηλητηρίασης παρατηρήθηκαν και σε άλλη στρατιωτική μονάδα, η οποία είναι δίπλα από το ΚΕΝ Λάρνακας και προμηθεύεται φαγητό από την ίδια εταιρεία.» Γι’ αυτά τα περιστατικά όμως καμιά λεπτομέρεια. Ούτε πότε, ούτε πόσα άτομα επηρεάστηκαν. Καταφανής η προσπάθεια υποβάθμισης των περιστατικών. Όπως και η βούληση των αρμοδίων να απαλλάξουν ευθυνών την προμηθεύτρια εταιρεία.

Από μόνο του το περιστατικό είναι ανησυχητικό που έρχεται σε μια φορτισμένη από κάθε άποψη περίοδο. Και οι ανησυχίες μεγαλώνουν αν προσθέσουμε και τη δήλωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου που ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος. Αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου: «Καταγγελίες από γονείς συνοδευόμενες με φωτογραφίες από ωμά κρέατα που δόθηκαν σε στρατιώτες ήρθαν και σε μας κατά επανάληψη. Κυκλοφόρησαν και διαδικτυακά. Ζήτησα από την Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγξει, αν δεν το έχει κάνει ήδη τι ποσό δαπανάται και πώς ελέγχεται η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Δεδομένου ότι, λογικά μετά από προσφορές, επιλέγεται η εταιρία. Κατά καιρούς υπήρχαν καταγγελίες προφανώς δεν απασχόλησαν αυτούς που θα έπρεπε και τώρα καταλήξαμε σε αυτό. Τα χρήματα από τη Δημοκρατία καταβάλλονται, η ποιότητα δεν είναι η συμφωνημένη και ούτε ελέγχεται.»