Δυστυχώς… επτωχεύσαμε

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το Κυπριακό έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια. Οι τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις των Τούρκων που αφορούν το Βαρώσι και άλλα θέματα, είναι αποτέλεσμα της απραξίας που παρατηρείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Το άγονο χρονικό διάστημα που πέρασε έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα και τους εδώ εκπροσώπους της, να προετοιμάσουν με προσοχή τα τελευταία βήματα.

Το χειρότερο είναι ότι μας προειδοποίησαν. Μας είχαν πει και μια και δυο φορές και μας αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Μόνο που εμείς κάναμε πως δεν τους ακούγαμε. Και να το αποτέλεσμα.

Και το τρισχειρότερο; Ότι διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε μόνοι έναντι της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με την Τουρκία για χάρη μας. Ούτε οι συμμαχίες, διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν πρόθεση και διάθεση να πάρουν μέτρα. Μέτρα πρακτικά και αποτελεσματικά. Τέτοια που θα περιορίσουν τις τουρκικές ορέξεις.

Αλλά μήπως εμείς κάναμε κάτι πρακτικό που να δείχνει έστω την ανησυχία μας για το επερχόμενο τσουνάμι, όπως είχε πει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου; Σ’ όλη αυτή την τετραετία που μεσολάβησε από το Κραν Μοντανά, τι ήταν εκείνο που κάναμε για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας έστω; Διακωμωδούσαμε και λαμβάναμε επιπόλαια και με ελαφρότητα τις τουρκικές προειδοποιήσεις. Αλλά και τις τελευταίες μέρες όταν τα σύννεφα πύκνωναν, ενόψει της άφιξης Ερντογάν, πάλι με τη στάση μας δείχναμε να μην κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προ ημερών, άλλη μια σήμερα μετά τα τετελεσμένα στα κατεχόμενα και μετά πάμε θερινές διακοπές. Επί της ουσίας τίποτε. Για την ακρίβεια θα ακούσουμε πλαδαρές δηλώσεις και καταδίκες. Όπως αυτές που εισπράσσουμε από διεθνείς παράγοντες και οι οποίες μόνο μειδίαμα και πίκρα προκαλούν.

Το πιο σοβαρό συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κάποιος να καταλήξει είναι ότι είμαστε μόνοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε τον Τούρκο. Αν μιλούσαμε με οικονομικούς όρους θα λέγαμε τη γνωστή φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμε». Κι ας μη μας ρωτήσει κανείς «καλά τι μπορούμε να κάνουμε;». Δεν είναι δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα να απαντήσουμε. Σε άλλους να απευθυνθεί το ερώτημα. Σ’ αυτούς που δεν έχαναν ευκαιρία (και χτες και προχτές και πάντα τα τελευταία 47 χρόνια) να μας υπόσχονται ότι θα μας οδηγούσαν στη γη της επαγγελίας.