Εκποιούνται τα πάντα, όχι μόνο σπίτια

Σε νέα περίοδο αγωνίας και περιπέτειας οδηγούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ύστερα από την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναπέμψει τον νόμο για τις εκποιήσεις. Ο νόμος είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στις 8 Ιουλίου και προνοούσε τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.   Η αναστολή αφορά στις εκποιήσεις για κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλ ευρώ, επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις 750 χιλ. ευρώ και αγροτεμάχια με εκτιμώμενη αξία μέχρι 100 χιλ. ευρώ.

Αιτιολογώντας την αναπομπή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για δυσμενείς συνέπειες τόσο στην οικονομική πολιτική του κράτους όσο και για το τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση του Προέδρου προκαλεί οργή και αγανάκτηση, απογοήτευση και απόγνωση σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται προ του κινδύνου να χάσουν κατοικίες και περιουσίες. Ενδεικτικά σε μια πρώτη αντίδραση ο Πρόεδρος Συνδέσμους Προστασίας Κύριας Κατοικίας, Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε:  «Είναι μία λυπηρή εξέλιξη οποία θα αφήσει αρκετά εκτεθειμένα νοικοκυριά και επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η Κυβέρνηση διαχρονικά στο θέμα των ΜΕΔ φαίνεται ότι πρωτίστως βλέπει τα συμφέροντα των τραπεζών». Για να προσθέσει: «Το επικίνδυνο για τα νοικοκυριά αυτά είναι ότι από την 1η Αυγούστου μέχρι τις αρχές του 2022 όπου θα έχουμε το ξεκίνημα της εφαρμογής της διαδικασίας της κακής τράπεζας, σε αυτό το μεσοδιάστημα αυτά τα νοικοκυριά είναι ευάλωτα προς τον οποιονδήποτε πλειστηριασμό ακόμη και πρώτης κατοικίας.»

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση που δημιουργεί η προεδρική απόφαση. Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να έχει συρρικνωθεί τα μέγιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφασίζει, άλλη μια φορά να στηρίξει τις τράπεζες και όχι τις χιλιάδες των πολιτών που πένονται. Παίρνει μια απόφαση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και σε ανέχεια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Του ίδιου αυτού πληθυσμού που από το 2013 βλέπει τα εισοδήματά του να μειώνονται, καλείται συνεχώς να στηρίξει τις τράπεζες, να κάνει θυσίες και να αποποιηθεί δικαιώματα και κεκτημένα για πλουτίζουν οι λίγοι και οι εκλεκτοί. Του ίδιου αυτού πληθυσμού που με την επέλαση της πανδημίας δέχεται άλλο ένα καίριο πλήγμα για να δει στο τέλος τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον αγνοεί και να επιλέγει να συντάσσεται με τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Τελικά φαίνεται ότι δεν είναι μόνο σπίτια και περιουσίες που βρίσκονται σε εκποίηση σ΄ αυτόν τον τόπο.