Εκβιάζουν Κύπριους στην Ουκρανία

Επικίνδυνες παγίδες κρύβουν πολλές φορές τα επαγγελματικά ταξίδια επιχειρηματιών στο εξωτερικών. Κυρίως σε χώρες όπου οι νόμοι δεν είναι τόσο αυστηροί κι όπου κυκλώματα δρουν με στόχο το εύκολο κέρδος, αφού η διαφθορά και η διαπλοκή είναι αυξημένες. Μια τέτοια χώρα είναι η Ουκρανία, με την οποία οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές επαγγελματικές σχέσεις.

Φαίνεται όμως ότι αυτό έγινε αντιληπτό από διάφορους τυχοδιώκτες στη χώρα και καθώς τα μέτρα ασφαλείας πάσχουν και το επίπεδο εφαρμογής των νόμων είναι υποβαθμισμένο, εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επιδιώκουν με τη μέθοδο του εκβιασμού να αποσπάσουν χρήματα.

Σύμφωνα με καταγγελία από Κύπριο επιχειρηματία που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία οι επιτήδειοι έχοντας πληροφορίες και βοήθεια εκ των έσω, εντοπίζουν τα υποψήφια θύματα από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους στη χώρα. Ο ίδιος όπως διαπίστωσε, παρακολουθείτο μόλις αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο του Κιέβου. Για να μην έχει αμφιβολίες για τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τις δυνατότητες των εκβιαστών, φρόντισαν οι ίδιοι να τον πείσουν. Απέστειλαν στο κινητό του τηλέφωνο φωτογραφίες του τη στιγμή που άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου τον υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο, αλλά και από τον έλεγχο των αποσκευών του. Αυτό καταδεικνύει ότι πίσω από την όλη υπόθεση κρύβεται οργανωμένο δίκτυο με πλοκάμια που εκτείνονται μέχρι τα σώματα ασφαλείας.

Αποστέλλοντας τις φωτογραφίες στον Κύπριο, από τηλέφωνο που φαίνεται μάλιστα και ο αριθμός του, τον κάλεσαν να καταβάλει συγκεκριμένο ποσό για να απαλλαγεί από μελλοντικές περιπέτειες, χωρίς όμως να γίνονται σαφείς. Είναι όμως πρόδηλος ο εκβιασμός και η πρόθεσή τους να αποσπάσουν χρήματα δια της μεθόδου αυτής.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας θέλησε με την καταγγελία στην ιστοσελίδα μας να κάνει γνωστό τι μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι σε τακτική βάση επισκέπτονται την Ουκρανία για επαγγελματικούς λόγους και να πάρουν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.

Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν και θα διερευνήσει το θέμα.