Επέστρεψε στη Βουλή το πάγωμα των εκποιήσεων ο ΠτΔ

Δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική πολιτική του κράτους και πρόσθετους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα, σε μια ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο, θα επιφέρει η περαιτέρω αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 31η Οκτωβρίου, υποστηρίζει ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο κείμενο της αναπομπής του σχετικού νόμου στη Βουλή, την οποία υπέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες του Φ», χθες.

Πρόκειται για τη νομοθεσία που είχε ψηφίσει η Βουλή στις 8 Ιουλίου, με την οποία προβλεπόταν συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου για κύρια κατοικία αξίας €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με  ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100 χιλ.

Παρόλο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει πως είναι λιγότερο διευρυμένη η περίμετρος της νομοθεσίας σε σχέση με το νόμο που θα είναι ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα (τον οποίο δεν είχε αναπέμψει, όταν ψηφίστηκε παραμονές των βουλευτικών εκλογών), θεωρεί πως η επέκταση του παγώματος των εκποιήσεων θα αποδυναμώσει περαιτέρω το συγκεκριμένο εργαλείο. Όπως επιχειρηματολογεί στην επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής, με τη νέα αναστολή των εκποιήσεων δεν θα υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Εξάλλου, υποστηρίζει πως ο νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα και καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης εξουσιών, καθώς η Νομοθετική Εξουσία επεμβαίνει, κατά τον ίδιο, στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Εξουσίας. Με έντονο ύφος , ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως η Βουλή νομοθετεί και η εκτελεστική εξουσία διακυβερνά, μέσα στα όρια που το Συντάγματος και των νόμων. Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως νόμος συγκρούεται και με το άρθρο 26 του Συντάγματος και την ελευθερία του συμβάλλεσθαι.

Philenews