Επί τάπητος «δώρα» για ανεμβολίαστους νέους

Μετά το «μαστίγιο» όσον αφορά στα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας που εφαρμόζονται από την Παρασκευή μέσω και του υποχρεωτικού SafePass για όλους τους χώρους πλέον, αναζητείται σήμερα και το «καρότο» που θα οδηγήσει περισσότερους νεαρούς στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση διεξάγεται στις 10 το πρωί στο Προεδρικό ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, με διάφορους φορείς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες, όπως είχε αποφασίσει και η Κυβέρνηση, για ανάπτυξη κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-20 ετών να εμβολιαστούν.

Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Σεντώνας, κλήθηκαν να παραστούν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι όλων των πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οργανισμοί όπως είναι η cyta και η ΑΗΚ, εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας, εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορωνοϊό και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα, στόχος είναι να υπάρξει ένας συντονισμός των διαφόρων προσπαθειών της Πολιτείας αλλά και του ενδιαφέροντος που υπήρξε από ιδιώτες για προσφορά κινήτρων σε νέους προκειμένου να εμβολιαστούν.

Προφανώς, είπε, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για ένα ενιαίο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τον κοινό στόχο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ήδη, εκφράζοντας μάλιστα και τις ευχαριστίες του, ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και οργανισμοί δημοσίου δικαίου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης αποφάσισαν να παραχωρήσουν κίνητρα προς τους νέους για προώθηση του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι διάφορες χώρες προκειμένου να προσεγγίσουν τις νεαρές ηλικίες για εμβολιασμό εφαρμόζουν ήδη κίνητρα. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που πρόσφατα ανακοίνωσε «κάρτα ελευθερίας 150 ευρώ» -Freedom Pass- σε νέους μεταξύ 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί. Η κάρτα θα μπορεί να εξαργυρώνεται για πραγματοποίηση αγορών, λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Η ανάγκη, πάντως, παροχής κινήτρων προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι νέοι να σηκώσουν μανίκια καταδεικνύεται και από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη στο νησί, μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αυτά ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση ανέρχεται στο 64,6%, το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 18-19 ανέρχεται μόλις στο 28,5% και στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 στο 36,5%.

Philenews