Έρχονται αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις ιδιωτών

Aσκήσεις επί χάρτου κάνουν οι τράπεζες  για την εποχή των αρνητικών επιτοκίων στους ιδιώτες πελάτες, μια πολιτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες καταθέσεις επιχειρήσεων. Μπορεί αυτή η πολιτική να μην εφαρμοσθεί για μικροποσά αλλά έχουν αρχίσει να γίνονται σκέψεις και σχέδια για το πώς και πότε θα εφαρμοσθούν. Τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα θα χρεώνει τις καταθέσεις με αρνητικό επιτόκιο. Ήδη τράπεζες στο εξωτερικό ζητούν πλέον από νέους πελάτες να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια 0,5% τον χρόνο επί του συνόλου των καταθέσεών τους ενώ και οι υφιστάμενοι πληρώνουν αρνητικό επιτόκιο.

Με όχι και τόσο καλό… μάτι βλέπουν οι τράπεζες τη συνεχιζόμενη συσσώρευση καταθέσεων και το 2021 όταν η πλεονάζουσα ρευστότητα  έχει ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ. Ήδη η πανδημία  η εποχή των lock down που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και εφαρμόσθηκε ανά περιόδους, γέμισε με ρευστό τα ταμεία των τραπεζών.

Σε άλλες εποχές που η ζήτηση των δανείων ήταν ασυνήθιστα ψηλή,  η ρευστότητα ήταν το μεγάλο ζητούμενο για τις τράπεζες. Τώρα όμως τα πιστωτικά ιδρύματα δυσκολεύονται να βρουν φερέγγυους πελάτες για να διοχετεύσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δεδομένου ότι μεγάλος μέρος των πιθανών δανειοληπτών έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη στο γενικότερο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται λιγότερες απρόθυμες να επενδύσουν και άρα να προχωρήσουν σε δανεισμό.

Philenews