Έτσι θάψαμε τον τουρισμό

Με σεζόν-ασανσέρ παρομοιάζουν το φετινό καλοκαίρι οι τουριστικοί φορείς, με την προσοχή πλέον να στρέφεται στο βαρύ χαρτί του Αυγούστου, τον μήνα με τα μεγαλύτερα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό και το ρεκόρ των 4,2 δισ. εισπράξεων και 6,8 εκατομμυρίων αφίξεων του 2019.

O τουρισμός, η λεγόμενη ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, βρίσκεται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο σε… χειμέρια νάρκη. Τόσο οι αφίξεις τουριστών όσο και τα έσοδα υποφέρουν, μιας και οι παρενέργειες από την πανδημία έχουν πλήξει καίρια τον τομέα. Αλλά για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουριστική βιομηχανίας, με επιπτώσεις σε όλο το εύρος της κυπριακής οικονομίας, δεν ευθύνεται μόνο ο κορονοϊός. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει και στους χειρισμούς που έγιναν και γίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και γενικότερα της Κυβέρνησης. Τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι και την εικόνα που η χώρα μας εκπέμπει προς τα έξω, η επίσημη πλευρά τα έχει θαλασσώσει. Τη στιγμή που η Κύπρος επιδημιολογικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες, εντούτοις εξαιτίας κακών χειρισμών καταφέραμε σημαντικές για τον τουρισμό μας χώρες να μας κατατάξουν στην κόκκινη λίστα κι έτσι να χάσουμε σημαντικές αγορές.

Αν δούμε για παράδειγμα την Ελλάδα στην οποία γνωρίζουμε την επικρατούσα κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι ο τουρισμός της πάει πολύ καλά, ανάλογα προς τις συνθήκες. Μάλιστα ο ελλαδικός τύπος κάνει λόγο για ανοδική πορεία στην άφιξη τουριστών συγκρίνει ευνοϊκά την κατάσταση με το 2019. Για παράδειγμα διαβάζουμε συγκεκριμένα στοιχεία:

Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 305% και 285% αντίστοιχα, έως τις 19 Ιουλίου, ενώ σε άλλους βασικούς προορισμούς, όπως τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα η κίνηση φτάνει το 60% του 2019 τις καθημερινές.

Κι όλα αυτά όταν στην Ελλάδα η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι στην Κύπρο. Σε απόλυτους αριθμούς αλλά και σε ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων, η Κύπρος βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση. Κι όμως εμείς καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα μας σε κόκκινες λίστες και οι τουρίστες να μας αποφεύγουν. Γιατί; Γιατί με τις εξυπνάδες κάποιων δώσαμε ερείσματα σε χώρες και Κυβερνήσεις να βγάζουν μέχρι ταξιδιωτικές οδηγίες αποκλείοντας την Κύπρο σαν τουριστικό προορισμό. Η συνεχής διενέργεια εξετάσεων για εντοπισμό κρουσμάτων σε δυσανάλογους προς τον πληθυσμό της Κύπρου αριθμούς, η μεθοδολογία που ακολουθείται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που επιτρέπει να ανακοινώνονται μια και δυο φορές τα ίδια κρούσματα παρουσιάζοντας διογκωμένους αριθμούς, δίνει την εικόνα μιας χώρας που είναι γεμάτη με ασθενείς από κορονοϊό. Κι όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κι ας έχει η Ελλάδα ποσοστό θετικότητας γύρω στο 3% ενώ στην Κύπρο είναι μόλις 1%, κι αυτό μόνο σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας.

Η Βρετανία μας απέκλεισε. Το ίδιο και το Ισραήλ. Δηλαδή δυο χώρες στις οποίες στηρίξαμε πολλές ελπίδες για ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού. Τα συνεχή τα ταξίδια του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου για επαφές που θα ενίσχυαν τα ταξίδια προς την Κύπρο και οι αισιόδοξες προβλέψεις του για θετικές προοπτικές τάφηκαν κάτω από χειρισμούς επιδημιολόγων και Υπουργών που θέλουν να φαίνονται οι απόλυτοι προστάτες και μοναδικοί που γνοιάζονται για την υγεία και το μέλλον μας. Κι αυτό όταν διαβάζουμε στον ελλαδικό τύπο ότι «εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν μια σειρά προορισμών, όπως το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Σκιάθος, όπου οι αφίξεις παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020 (δεδομένου ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη στα νούμερα του 2019 είναι ακόμη αβέβαιος και μακρύς).» Ο κυπριακός δρόμος μέχρι να μπορούμε να κάνουμε αναφορά σε τέτοιους αριθμούς είναι ακόμα μακρύς.