Φοβούνται νέο Μαρί οι κοινότητες Βασιλικού

Θέματα ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος εγείρουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή Βασιλικού, μετά την απόφαση της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) να εγκρίνει καταρχήν άδεια χρήσης γης για δημιουργία συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού.

Οι επηρεαζόμενοι εκφράζουν προβληματισμούς για θέματα συμβατότητας με το λεγόμενο ενεργειακό κέντρο, ανησυχούν για την ποιότητα ζωής τους και  θέτουν ζητήματα ασφάλειας, συνδέοντας τις όλες ενέργειες με τη φονική έκρηξη που έγινε στο Μαρί το 2011.

Από πλευράς της Αρχής Λιμένων επισημαίνεται ότι δόθηκε καταρχήν έγκριση και η τελική άδεια χρήσης θα δοθεί νοουμένου ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εξασφαλίσουν όλες τις πιθανές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και θέματα ασφάλειας με την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Νοουμένου ότι εξασφαλιστούν όλες οι άδειες τότε θα δοθεί μακροχρόνια χρήση του λιμενικού χώρου από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν θα είναι δαπανηρές από τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αρχικές άδειες δόθηκαν κατά πλειοψηφία στα μέσα Ιουνίου, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του ΔΣ της Αρχής Λιμένων.

Η συντονιστική επιτροπή των επηρεαζόμενων κοινοτήτων ως επίσης και η άμεσα επηρεαζόμενη κοινότητα του Μαρί απέστειλαν επιστολές αντίδρασης προς το ΔΣ της Αρχής Λιμένων, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Αναφέρουν ότι δεν θέλουν άλλη επιβάρυνση στην περιοχή, έχουν δικαίωμα λόγου και σε περίπτωση που θα αγνοηθούν θα προσφύγουν με όλα τα νόμιμα μέσα στις Αρχές της Δημοκρατίας για να αποφευχθεί μια νέα πιθανή φονική καταστροφή στην περιοχή που διατρέχει κίνδυνο με την υλοποίηση τέτοιων έργων. Εκ μέρους της συντονιστικής των κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Λευτέρης Φωκάς ανέφερε ότι η Αρχή Λιμένων προχωρεί και δίνει αδειοδοτήσεις χωρίς να ενημερώσει τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΛΚ, Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε στον «Φ» πως στις άμεσες προτεραιότητες του είναι όχι μόνο να απαντηθούν οι εν λόγω επιστολές, αλλά και να συζητήσει με τους επηρεαζόμενους έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την απόφαση της Αρχής. Στόχος, είπε, είναι να αναδειχθεί το δημόσιο πρόσωπο της Αρχής. Εξήγησε ότι τα αιτήματα των εταιρειών παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δ.Σ. με πλήρη μελέτη για το τι προτίθενται να κάνουν και ακολούθως το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και λήφθηκε καταρχήν έγκριση. Η αδειοδότηση θα γίνει, πρόσθεσε, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια τμήματα όλες οι άδειες.