Για όνομα της επιστήμης κύριοι…

Η είδηση καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε: Γιατροί εκδίδουν πλαστά SafePass. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι γιατροί εκδίδουν σε ασθενείς τους πιστοποιητικά με τα οποία τους απαλάσσουν είτε από τον εμβολιασμό, είτε από την υποχρέωση τήρησης άλλων σημαντικών μέτρων προστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας. Κι όλα αυτά γίνονται ασφαλώς με το αζημίωτο. Eπίσης γιατροί προτρέπουν ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν επικαλούμενοι διάφορες παρενέργειες.

Αυτά όλα φτάνουν υπό μορφή καταγγελιών και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο γεγονός που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Συλλόγου Μιχάλης Αναστασιάδης. Μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να διευκρινίσει ότι «δεχόμαστε πληροφορίες για τέτοια περιστατικά, αλλά καταγγελίες δεν έχουμε», αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Εξάλλου η δήλωσή του «είναι κάτι που όμως μας απασχολεί», είναι ενδεικτικό της πραγματικότητας και της σοβαρότητας του θέματος.

Η στάση και η συμπεριφορά αυτή των γιατρών, λίγων ή πολλών υποσκάπτει και διαβρώνει τη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας ολόκληρης για ανάσχεση της πανδημίας. Είναι συμπεριφορά που αντιμάχεται την πανστρατιά που πολεμά με νύχια και με δόντια τον κορονοϊό. Είναι η πέμπτη φάλαγγα στο μέτωπο που δημιούργησαν όλοι οι φορείς και όλες οι επιστημονικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου για να αμυνθούν έναντι του εχθρού.

Δυστυχώς ύστερα από 18 μήνες συνεχών κτυπημάτων από την επέλαση της πανδημίας, ύστερα από τις εκατοντάδες των νεκρών και των χιλιάδων των ασθενών που προκάλεσε στη μικρή μας χώρα είναι κρίμα κι άδικο να υπάρχουν ακόμα αμφισβητίες. Είναι κρίμα επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρίες να αγνοούν τα δεδομένα και να δημιουργούν προσκόμματα, να βάζουν τρικλοποδιές σε μια τιτάνια προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Δεν έχουν δικαίωμα, δεν έχουν κανένα έρεισμα ηθικό ή άλλο να επιδίδονται σε τέτοιου είδους εκστρατεία.

Ενόψει των πιο πάνω πρέπει η αντιμετώπισή τους να είναι δραστική. Κι όχι μόνο των γιατρών. Και όλων των υπολοίπων με τις ίδιες αντιλήψεις και ενέργειες. Δεν πρέπει να αφεθούν να παρασύρουν μια κοινωνία ολόκληρη στον καταποντισμό. Ήδη τα γεμάτα νοσοκομεία και οι υπερπλήρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν αφήνουν περιθώρια χρονοτριβής.