Γιατροί εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά για SafePass

Η εφαρμογή του SafePass σε όλους σχεδόν τους χώρους, έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων κάποιους στην παρανομία αφού αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τα σχετικά διατάγματα παρουσιάζουν, όταν τους ζητηθεί, πλαστά πιστοποιητικά εξέτασης για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα όμως και γιατροί φαίνεται να εκδίδουν σε ασθενείς τους πιστοποιητικά με τα οποία τους απαλλάσσουν είτε από τον εμβολιασμό, είτε από την τήρηση άλλων σημαντικών μέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας.

Ακόμα πιο σοβαρές είναι βεβαίως οι καταγγελίες που φθάνουν στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και αφορούν γιατρούς οι οποίοι προτρέπουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν και κάποιες από αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν υποβληθεί επίσημα, βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλης Αναστασιάδης, «δεχόμαστε πληροφορίες για τέτοια περιστατικά αλλά πολλές καταγγελίες δεν έχουμε. Είναι κάτι όμως που μας απασχολεί».

Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σε σχέση με τις καταγγελίες, ανέφερε ότι «θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προνοούνται. Αρχικά θα ληφθεί απόφαση εάν θα οριστεί ερευνών λειτουργός, ενώ με βάση την κατάθεση του πορίσματός του θα κριθεί η παραπομπή αυτών των γιατρών στο Πειθαρχικό». Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο αλλά σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «αυτό προνοεί η νομοθεσία και πρέπει να ακολουθείται αυτή η διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο ΠΙΣ όσο και οι επιστημονικές εταιρείες των γιατρών έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και απηύθυναν εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν και να μη δίνουν πίστη σε όσους τους παραπλανούν για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Walk in κέντρα εμβολίων και για τους εκτός ΓεΣΥ 

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τον εμβολιασμό ατόμων (κυρίως αλλοδαπών), οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Υγείας μέσω των Walk In κέντρων εμβολιασμού, των κέντρων δηλαδή στα οποία οι πολίτες προσέρχονται ελεύθερα για εμβολιασμό χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως ηλεκτρονική διευθέτηση του ραντεβού τους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας από την Παρασκευή 6 Αυγούστου και κάθε Παρασκευή, «στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) θα μπορούν να εμβολιάζονται και τα άτομα που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ». Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι μη εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ στα συγκεκριμένα κέντρα αλλά και τα αποδεικτικά στοιχεία που θα πρέπει να παρουσιάζουν κατά την προσέλευση τους, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Philenews