Η Βουλή απέτρεψε κίνδυνο εκ Λιβάνου

Σοβαρό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κύπρο επιχείρησε να αποτρέψει την περασμένη Πέμπτη η Βουλή, η οποία ενέκρινε άρον-άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων.

Όπως πληροφορείται ο Φ», η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανον ο οποίος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα περνά μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, από το 1850, καθώς τον τελευταίο χρόνο παραμένει χωρίς κυβέρνηση, ενώ η οικονομική αβεβαιότητα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, καθιστά το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας ευάλωτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού και των λιβανέζικων τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Στο ακραίο σενάριο επηρεασμού των τριών υποκαταστημάτων των λιβανέζικων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στο νησί, ενδεχομένως να χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί το κυπριακό ταμείο του Συστήματος Καταθέσεων, το οποίο θα καλείτο να συνεισφέρει για τις εγγυημένες καταθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις λιβανέζικες τράπεζες στην Κύπρο, ενημέρωσε πελάτες της για την πρόθεσή της να σταματήσει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η νομοθεσία που τροποποιήθηκε την Πέμπτη, προέβλεπε πως τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό το καθεστώς εξυγίανσης έχει το δικαίωμα να μην παραδώσει τα ρευστά της διαθέσιμα στην Κεντρική Τράπεζα για να αποζημιώσει τους εγγυημένους καταθέτες της, δηλαδή αυτούς που έχουν καταθέσεις μέχρι €100 χιλ. Γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, που προχώρησαν σε συστάσεις προς τη Βουλή για να εγκριθεί επειγόντως το νομοσχέδιο που εκκρεμούσε ενώπιον του Κοινοβουλίου, για να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, με την οποία διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε διαβήματα προς τη Βουλή προχώρησε και ο Σύνδεσμος Διεθνών Τραπεζών. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών χειρίστηκε το θέμα αθόρυβα και διπλωματικά, με πρώτιστο στόχο να προστατευθεί η κυπριακή οικονομία. Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έδωσε οδηγίες να συμπεριληφθεί  το σχετικό νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας, καθώς η Βουλή θα είναι κλειστή από τα μέσα Ιουλίου και για ενάμιση μήνα, λόγω των θερινών διακοπών. Αφού συζητήθηκε το νομοσχέδιο, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων οδηγήθηκε στην Ολομέλεια την Πέμπτη και εγκρίθηκε ομόφωνα και αθόρυβα, προλαβαίνοντας προβλήματα που ίσως προέκυπταν την περίοδο που θα είναι κλειστή η Βουλή.

Πλέον, με την τροποποίηση του νόμου και την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία, σε περίπτωση που ένα πιστωτικό ίδρυμα τεθεί υπό εξυγίανση, οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να λάβουν τα ρευστά διαθέσιμα της τράπεζας για να καλύψουν τις εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, με την έγκριση του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που οι καταθέτες των υποκαταστημάτων τραπεζών του Λιβάνου στην Κύπρο χρειάζονται να αποζημιωθούν, αυτό θα γίνει από τα διαθέσιμα στις συγκεκριμένες τράπεζες. Δηλαδή, σύμφωνα με το νέο νόμο, η αποζημίωση των καλυπτόμενων πελατών θα γίνει από τα ρευστά διαθέσιμα των λιβανέζικων τραπεζών και όχι από τα ρευστά διαθέσιμα του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

Αναλυτικά, με το νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα στο Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (ΣΕΚ) να αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση των λογαριασμών ρευστών διαθεσίμων που τηρεί πιστωτικό ίδρυμα με την Κεντρική Τράπεζα ή/και άλλο πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία, με αποκλειστικό σκοπό την πληρωμή των καλυπτόμενων καταθέσεών του και να προβαίνει σε τέτοιες πληρωμές, σε περίπτωση που η άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος έχει ανακληθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

πηγή: Φilenews