Καταγγελία: Δημοσιογράφοι-δικηγόροι διασύρουν αστυνομικούς

Ακόμα και δημοσιογράφοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος σε βάρος της Αστυνομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους. Στο   βωμό της πρώτης είδησης και του εντυπωσιασμού, διαμορφώνουν ανάλογα την κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα με τον τίτλο είδησης «Ο Αίαντας της ντροπής», ανέφερε για να προσθέσει:  «Πώς περιμένουμε να σεβαστεί και να πειθαρχήσει ο πολίτης όταν διακωμωδείται και χλευάζεται η Αστυνομία και τα μέσα με τα οποία εξοπλίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι τον Αίαντα δεν τον εφηύρε η Αστυνομία Κύπρου.  Είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως εδώ και χρόνια από πολλές Αστυνομίες με σκοπό την καταστολή οχλαγωγιών παρέχοντας ασφάλεια στον Αστυνομικό αλλά και χώρο να δράσει.»

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Χαραλάμπους σκιαγραφώντας το πολυποίκιλο έργο των αστυνομικών ανέφερε ότι «καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά όπως αποδράσεις, επιθέσεις, οχλαγωγίες, ανθρώπους που οπλοφορούν, άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και πολλά άλλα, στα οποία είναι υπόχρεοι να ανταπεξέλθουν διασφαλίζοντας τόσο τη δική τους ακεραιότητα όσο και των υπολοίπων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την οξύνοια, την ψυχραιμία και τον αυτοέλεγχο που οφείλουν να έχουν ούτως ώστε να πράξουν το καθήκον τους ορθά και νομότυπα.  Και όλα αυτά κάτω από την πίεση και το αίσθημα του κινδύνου ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.»  Πρόσθεσε ότι «άπειρες φορές οι Αστυνομικοί γίνονται δέκτες υβριστικών συμπεριφορών και προκλητικών επιθέσεων.  Εντούτοις η κατάρτιση τους είναι τέτοια που τους καθιστά ικανότατους να διαχειρίζονται τέτοιου είδους περιστατικά υπερβαίνοντας εαυτόν.  Και μάλιστα τη στιγμή που κάθε τους πράξη ή απραξία επικρίνεται και στοχοποιείται.»

Αναφερόμενος στα παράπονα για βία από την Αστυνομία ο πρόεδρος του ΣΑΚ ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αρκετοί παρανομούντες όπως έμποροι ναρκωτικών, άτομα που διέπραξαν φόνους, σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων , απαγωγές και διάφορα άλλα ποινικά  αδικήματα, όταν συλλαμβάνονται συνηθίζουν να καταγγέλλουν ψευδώς τους αστυνομικούς  ή απειλούν ότι θα τους καταγγείλουν, με σκοπό να εμποδίσουν το έργο τους και να το χρησιμοποιήσουν  στο δικαστήριο για να αποφύγουν την καταδίκη. Από τη στιγμή που ο υπάρχων νόμος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα χωρίς επιπτώσεις, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δικηγόροι είναι αυτοί που παρακινούν τους πελάτες τους να υποβάλουν παράπονο εναντίον των μελών μας με σκοπό να αμφισβητήσουν αργότερα στο δικαστήριο το νόμιμο των ενεργειών των αστυνομικών κατά τη διερεύνηση των ποινικών υποθέσεων.»  Σχετικά με το θέμα αυτό πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο ένας αστυνομικός, ο οποίος εκπροσωπεί τον νόμο και την τάξη, να παραπέμπεται με τόσο μεγάλη πλέον ευκολία σε ποινικούς ανακριτές, να διασύρεται σε ανακριτικά γραφεία και σε δικαστήρια καλούμενος να αποδείξει την αθωότητά του και στο τέλος να επιβαρύνεται και με τα δικηγορικά έξοδα.»