Κατηγορητήρια για επεισόδια – Μαρτυρία αθωώνει Σωτηριάδη

Κατηγορητήριο για τους πέντε πρώτους των επεισοδίων έξω από το Προεδρικό και στο συγκρότημα ΔΙΑΣ την περασμένη Κυριακή, καταχώρησε χθες στο Δικαστήριο η Αστυνομία, που προχώρησε και στην απόλυση άλλων πέντε υπόπτων αφού πρώτα τους κατηγόρησε γραπτώς. Παράλληλα, τείχος προστασίας στον επιδημιολόγο Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη ο οποίος κρατείται από την περασμένη Τρίτη ως ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης έξω από το Προεδρικό, στήνει ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας για τα επεισόδια έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα ΔΙΑΣ αφορούν σε δύο μέτωπα: Χθες καταχωρήθηκαν δύο υποθέσεις στο Δικαστήριο Λευκωσίας, μια για ένα πρόσωπο για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από το Προεδρικό και για τέσσερις για το βαν που ανακόπηκε από την Αστυνομία. Αυτοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση κατά αστυνομικών, αντίσταση κ.ά. Οι ίδιοι από την πλευρά τους έχουν υποβάλει καταγγελία κατά των αστυνομικών ότι κτυπήθηκαν. Η υπόθεσή τους ορίστηκε για τις 2 Αυγούστου.

Επίσης, άλλα πέντε πρόσωπα που κρατούνταν σε σχέση με τους βανδαλισμούς στον ΔΙΑ, κατηγορήθηκαν χθες γραπτώς από την Αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν αργότερα. Αυτοί φαίνονται να εισέρχονται στο συγκρότημα, αλλά όχι να προβαίνουν σε ζημιές, γι’ αυτό και κατηγορήθηκαν για οχλαγωγία και παράνομη είσοδο. Αυτή τη στιγμή κρατούνται άλλα πέντε πρόσωπα, ενώ η 47χρονη που συνελήφθη χθες ως ύποπτη για τα επεισόδια αφέθηκε ελεύθερη αφού προηγουμένως κατηγορήθηκε γραπτώς. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν άλλα 5 εντάλματα σύλληψης υπόπτων, ενώ αυτό που εξάγεται από τις ως τώρα έρευνες, κάποιοι από τους συλληφθέντες παραδέχονται ότι εισήλθαν στον ΔΙΑ, αλλά ότι δεν προέβησαν σε βανδαλισμούς.

Η μαρτυρία που αθώωνει δρα Σωτηριάδη

Στο μεταξύ, στο ΤΑΕ Λευκωσίας που διερευνά τα επεισόδια, δόθηκε προχθές μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης που κρατείται ως εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, κλήθηκε ως ομιλητής στην εκδήλωση και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκ των διοργανωτών ή υποκινητής των επεισοδίων. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος του Γιάννος Γεωργιάδης, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο γιατρός δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση, αλλά κατόπιν πίεσης του ίδιου του μάρτυρα, πήγε για να μιλήσει ως επιστήμονας. Πήγε έξω από το Προεδρικό φορώντας τη μάσκα του, όπου και διάβασε μια δισέλιδη ομιλία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πελάτης του στο βίντεο που καταγράφηκε, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να διασυνδεθεί με την πρόσκληση των παρισταμένων να προκαλέσουν ζημιές στον ΔΙΑ. Ο κ. Σωτηριάδης, είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος, πατέρας εφτά παιδιών, δεν έχει ποινικό μητρώο και απλά έχει διαφορετική άποψη για το θέμα του κορωνοϊού. Καταδίκασε μάλιστα τα επεισόδια από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού ενός επιστήμονα και πρόσθεσε πως παραδόθηκε αυτούσια η ομιλία του επιδημιολόγου στις Αρχές, προκειμένου να γίνει σαφές το περιεχόμενό της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρ Σωτηριάδης θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος. Επεσήμανε δε ότι θεωρεί απαράδεχτο το γεγονός ότι συνελήφθη ένας επιστήμονας, ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις του, σημειώνοντας ότι στην ομιλία του μίλησε κατά του διχασμού και υπέρ της αγάπης και της ελευθερίας.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είναι οξύμωρο να τονίζεται από τη μια η ελευθερία της έκφρασης, με αφορμή τα επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και από την άλλη πλευρά να γίνεται προσπάθεια φίμωσης ενός επιστήμονα. Υποστήριξε τέλος ότι ο επιδημιολόγος τέθηκε υπό κράτηση για σκοπούς εκφοβισμού, μιας και κλήθηκε ως μάρτυρας υποστήριξης σε δύο υποθέσεις αστικής αγωγής κατά του κράτους, που αφορούν το SafePass και τα rapid tests στα σχολεία.

Από πλευράς Αστυνομίας μας αναφέρθηκε ότι η ομιλία του γιατρού, οι αναρτήσεις του και ό,τι άλλη μαρτυρία υπάρχει θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για ν’ αποφανθεί κατά πόσον αυτός υπέπεσε σε κάποιο αδίκημα.

Παρέμβαση Μητροπολίτη Μόρφου

Στο μεταξύ, με παρέμβασή του ο Μόρφου Νεόφυτος ζητεί την αποφυλάκιση του ιατρού Σωτηριάδη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «τέκνο φωτός και αλήθειας». Η Μητρόπολις Μόρφου με ανακοίνωσή της αφού εκφράζει αφενός τη λύπη της για την πρόσφατη άδικη όπως τη χαρακτηρίζει, σύλληψη και κράτηση του εκλεκτού ιατρού και επιστήμονα Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη «μετά την τεκμηριωμένη ωραία του ομιλία στο συλλαλητήριο κατά των κυβερνητικών μέτρων προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού», αφετέρου τονίζει τη στήριξή της σ’ αυτόν και την πολυμελή του οικογένεια.

Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά την επιστημονική κατάρτιση του καθηγητή της Ιατρικής κ. Ελπιδηφόρου, καθώς και το πολυσχιδές ιατρικό του έργο μέσα από τις μαρτυρίες εκατοντάδων ανθρώπων, μάλιστα κατά την περίοδο της τρέχουσας λοιμικής νόσου, που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, και έχουν βοηθηθεί αφιλοκερδώς από τον εν λόγω ιατρό να ξεπεράσουν την ίωση αυτή με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

«Ο κ. Ελπιδηφόρος, τονίζει η Μητρόπολη, όπως επίσης και διεθνούς κύρους άλλοι ιατροί και επιστήμονες με τη στάση, τις ομιλίες και την επιτυχή θεραπευτική αγωγή που προτείνουν προς αντιμετώπιση της τρέχουσας λοιμώδους νόσου, απέδειξαν ότι υπάρχει και ο άλλος τρόπος θεραπείας, χωρίς τις σοβαρές επιπτώσεις των επιβαλλομένων άνωθεν θεραπειών», επισημαίνεται.

Τέλος η Μητρόπολη στην ανακοίνωσή της στην οποία δεν καταδίκασε τα επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, εκφράζει τη σιγουριά της ότι «η δοκιμασία αυτή σύντομα θα παρέλθει και θα λάμψει η αλήθεια, την οποία αφόβως διακηρύττει ο ιατρός Ελπιδηφόρος, ως τέκνο Φωτός και Αληθείας, ως επάξιο τέκνο της Αληθείας του Τριαδικού Θεού».

Διαχωρίζει τη θέση του το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η Σύγκλητος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωσή της με αφορμή τη σύλληψη του μέλους του επιστημονικού προσωπικού της Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη, διαχωρίζει τη θέση της από αυτά που πρεσβεύει ο ίδιος. Η Σύγκλητος έστειλε χθες σαφές μήνυμα στο ακαδημαϊκό προσωπικό και στους συνεργαζόμενους καθηγητές σε σχέση με τη θέση της για το ζήτημα της πανδημίας. «Τo Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ)», αναφέρει, «με αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευάλωτων συνανθρώπων μας, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19. Η Σύγκλητος καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα (υποψήφιους και ενεργούς φοιτητές, διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό) να επιδείξει εμπιστοσύνη προς την επιστήμη και στους ειδικούς επιστήμονες και να επιλέξει τον εμβολιασμό έναντι της νόσου covid-19, με τα εγκεκριμένα εμβόλια, το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, καθηγητή Πέτρο Πασιαρδή, «έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε όχι μόνο την προσωπική μας υγεία, αλλά και την υγεία των συνανθρώπων και των οικογενειών μας, των ευπαθών ομάδων, των συναδέλφων μας και των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και κοινωνίας». Η συνεργασία με τις υγειονομικές Αρχές και η εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ατομική και συλλογική ευημερία. «Είναι στο χέρι μας να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία χθες, με το να εμβολιαστούμε όλες και όλοι σήμερα», σημείωσε.

«Σε ό,τι αφορά στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την οποία προασπίζεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυτή συνίσταται στη δυνατότητα των καθηγητών, διδασκόντων και ερευνητών να ερευνούν, να μελετούν, να διαχέουν και να διδάσκουν τη σχετική με το επιστημονικό τους πεδίο γνώση χωρίς εμπόδια. Όμως, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, το προσωπικό του Πανεπιστημίου οφείλει να αναγνωρίζει τα όρια και τις υποχρεώσεις του και σίγουρα να διαχωρίζει τις προσωπικές του πεποιθήσεις από τις πανεπιστημιακές του δραστηριότητες, ώστε αυτές να μην επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία, το έργο, την αποστολή και την έξωθεν καλή μαρτυρία του Ιδρύματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι προσωπικές απόψεις μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΚΥ εκφράζουν μόνο τους ίδιους και σε καμία περίπτωση το Πανεπιστήμιο στο σύνολό του. Άλλωστε, η επίσημη θέση του Πανεπιστημίου είναι αυτή, η οποία έχει εκφραστεί πιο πάνω και το ΑΠΚΥ είναι στο πλευρό της Πολιτείας στην προσπάθειά της για εμβολιασμό όλης της κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Philenews